Världens bästa vulkaner

- för dig som vill vulkanturista

1 av 3
Stromboli, Italien, 2007.
RESA

Nyfiken på hur en vulkan ser ut på nära håll?

Här är världens bästa resmål för vulkanfans.

Flera av dem ligger nära tillhands i Europa.

Islands mest omtalade vulkan, Eyjafjallajökull, vräkte ut biljoner ton aska och lava i atmosfären och orsakade kaos i det europeiska luftrummet i nästan en vecka. För dig som inte fått nog av vulkaner utan vill se dem på nära håll har flygsöksajten Skyscanner.se tagit fram de top 5 bästa destinationer för vulkanfans.

Stromboli, Italien

På den här ön är utbrotten så regelbundna att ordet Stromboli har fått betydelsen "liten explosion". Du kan dessutom stå otroligt nära händelsernas centrum - bara 200 meter ovanför den aktiva kratern.

Kilauea, Hawaii

Hawaiis Big Island har fått titeln som världens mest aktiva vulkan. Från en båt kan du se hur glödhet lava väller ut i havet.

Etna, Italien

Europas mest aktiva vulkan ligger på Sicilien. Ta en fyrhjulsdriven utflykt för att utforska Etna's lavafält, vulkaniska grottor, tunnlar och eruptiva sprickor - men kom inte för nära!

Teide, Spanien

Vill du ha en lite mindra aktiv vulkan är Teide på Teneriffa ett säkert alternativ. Vulkanen har inte haft ett utbrott sedan 1909 och du kan ta dig upp till den 3 000 meter höga toppen med linbana.

Mount Ruapehu, Nya Zeeland

Mount Ruapehu är landets högsta och en av världens mest aktiva vulkaner. På vintern förvandlas dess dess sluttningar till ett enormt skidområde.

ARTIKELN HANDLAR OM