Billig piratkopia kan stå dig dyrt

Turist köpte förfalskade sol- brillor – fick böta 100 000 kr

Foto: THINKSTOCK
Det är lätt att falla för frestelsen att köpa en råbillig märkesväska.
RESA

Tänk dig för om du köper en piratkopia i Italien eller Frankrike.

Det kan stå dig dyrt.

100 000 kronor i värsta fall. För bara ett par solglasögon.

Det hände en danska för något år sedan.

Hon hade köpt ett par förfalskade solglasögon under semestern i Italien och åkte dit i tullen. Notan blev inte nådig, 10000 euro (cirka 100000 kronor).

I flera länder, däribland Italien, är det olagligt att köpa piratkopior. I Frankrike är det olagligt både att köpa och att inneha.

– Det är ju de två stora modeländerna, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa som är en avdelning på Konsumentverket.

Louis Vuitton: 70 kr

I förra veckan åkte den österriskiska pensionären Ursula Corel, 65, fast i turistnästet Jesolo utanför Venedig. Hon hade köpt en Louis Vuitton-handväska av en gatuförsäljare för 70 kronor.

– Naturligtvis visste jag att väskan var fejk, men jag hade inte en aning om att jag gjorde något brottsligt. Det fanns inga skyltar som varnade mig, förklarade hon.

Men Ursula Corel slapp billigt undan. 100 euro i böter (knappt tusen kronor) som hon inte ens behövde betala. Jesolos hotellägare gick samman och betalade hennes böter. De är nämligen rädda för att de hårda reglerna och böterna ska skrämma bort turisterna.

Gränskontroll av bilen

En svensk kvinna åkte fast på en marknad i Italien. Hon hade köpt ett skärp för en billig peng. För det fick hon böta 1000 euro (cirka 10000 kronor).

Den italienska lagen heter ”Decreto sulla Competività (dekret om konkurrensförordning) och tillämpas stenhårt.

En norsk pojke åkte dit under en skolresa till Italien sedan han köpt en förfalskad märkesklocka. Böterna blev 900 euro (nästan 9000 kronor).

På gränsen mellan Italien och Frankrike, i Menton, kollar franska tullpolisen alla bilar som misstänks komma från marknader på den italienska kusten. För varje beslagtagen piratkopia kan det bli 100 euro i böter.

– Jag var på semester i Italien och på stranden varnades man en gång i timmen via högtalare för att man skulle vara uppmärksam på försäljare, säger Jolanda Girzl.

Fusk på internet

Man går inte ens säker om man handlar på internet. Tullen kan granska paketet och sedan vända sig till den som innehar varumärket. Visar det sig då att det är en piratkopia kan varumärkesinnehavaren inleda en process som kan bli mycket dyr i slutändan.

– Vi har ett fall där en person handlade från en engelsk sajt men där varan sedan kom från Kina. Den togs i tullen och köparen vände sig till oss sedan han blivit kontaktad av en advokatfirma, säger Jolanda Girzl.

– Handlar du på internet så är det viktigt att kontrollera äktheten. Piratkopior är olagliga. Begär alltid originalkvitto och kontrollera att detta är äkta.

FAKTA

Varning för de här!

Piratkopior du ska se upp extra för:

Väskor

Klockor

Skärp

Glasögon

ARTIKELN HANDLAR OM