Bröllop + semester = sant!

Nya trenden: gifta sig och smekmånad på drömresa

Foto: THINKSTOCK
RESA

Barfota på en sandstrand i Thailand eller vid solnedgången i italienska Sorrento.

Allt fler svenskar väljer att gifta sig utomlands – i lyx och glamour.

Färre gifter sig i Sverige, fler gifter sig på en lyxkryssning, sandstrand eller storstad – och spenderar i genomsnitt 44 000 kronor. Det vanligaste landet att gifta sig i är USA, men Thailand och Europa blir allt vanligare. Trenden är att göra något personligt, annorlunda och exotiskt.

Anna Lundgren, chefredaktör på tidningen Bröllopsguiden tycker man ska satsa på lyx och glamour.

– Man ska satsa på sitt bröllop, det är livets viktigaste resa. Får man en underbar bröllopsresa kan man leva med det när det kommer trista, grå dagar i förhållandet, säger hon.

De flesta blir kvar hemma

Bara 47 procent av de svenskar som gifter sig i Sverige kommer iväg på en smekmånad, och därför väljer många att kombinera bröllop med bröllops-resa och gifter sig utomlands.

– Det är bättre att vara borta färre dagar och sätta guldkant på resan än att snåla och vara borta längre, säger Anna Lundgren.

Men det gäller att vara ute i god tid, minst ett halvår i förväg och Anna Lundgren rekommenderar att ta hjälp av specialister.

Det blir dyrare

Fritidsresor har bröllopskoordinater på plats i Italien och Thailand. Även om man inte får med sig lika många gäster på resan som om man gifter sig hemma är det dyrare att gifta sig utomlands.

– Resan dit drar upp kostnaden, men jag tror att de som vill gifta sig är beredda på att det kostar lite grann, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Funderar du också på att gifta dig utomlands? Börja med att läsa steg-för-steg-guiden nedan.

FAKTA

Guice/Gifta sig utomlands – steg för steg

Funderar du på att gifta dig utomlands? Det här behöver du tänka på:

1. Var ute i god tid, minst ett halvår i förväg!

2 Ta reda på vilka regler som gäller för vigsel i respektive land, enklast via reseföretag, svenska ambassaden eller svenska kyrkan.

3. Beställ hindersprövning, personbevis, decree absolute och andra dokument. Se till att dokumenten är översatta hos en godkänd översättningsbyrå före avresan.

4. Vid vigsel i Svenska kyrkan ska blankett för kyrklig vigsel medtas, Svenska kyrkan tar ut en vigselavgift som varierar från land till land, i Thailand kostar det exempelvis 4 500 kronor och på Mallorca 4 000 kronor plus 3 kilo svenskt bryggkaffe.

5. Om ni vill gifta er vid en svensk utlandsmyndighet så måste ni kontakta ambassaden i god tid för tidsbeställning. Det kostar 600.

6. Ta med Decree Absolute om någon av er är skild.

7. Ta med passen till vigseln.

8. När ni kommer hem måste ni visa upp ett intyg för Skatteverket att vigseln ägt rum. Först när Skatteverket godkänt vigseln blir den giltig i Sverige.

Länktips:

www.svenskakyrkan.se/utlandskyrkan

www.sweden.gov.se

Så mycket kan resan kosta

Aruba

Arrangör: Deluxe vacations.

Paketpris från 50000 kr för två personer.

www.deluxe.se/bröllopsresor

Västindien

Arrangör: Bröllopsresebyrån.

Paketpris från 12 250 kr per person.

www.brollopsresebyran.se

Sorrento; Italien

Arrangör: Fritidsresor.

Paketpris från: 15 996 kr för två personer.

www.fritidsresor.se

Thailand

Arrangör: Fritidsresor.

Paketpris från: 28 596 kr för två personer.

www.fritidsresor.se

Tre svenska par: Vi gifte oss på resan