200 mil – på ett bräde

Jim och Maria åkte från Thailand till Singapore

1 av 3
Framme vid målet i Singapore efter 200 mil på bräde, rullskridskor och cykel.
RESA

De ville göra något ingen annan gjort förut. Så de packade ner en longboard och ett par inlines i ryggsäcken och for till norra Thailand.

Nu har Jim Petersson och Maria Larsson åkt 200 mil genom Sydostasien och nått målet i Singapore.

Den 13 januari gav de sig i väg från Chiang Mai i norra Thailand. Nästan exakt fem månader senare var de framme i Singapore, 200 mil längre söderut. Nöjda, lyckliga – och rejält slitna.

Maria fick brosk på fötterna

Jim Petersson, 25, tog sig fram på en longboard hela vägen, medan flickvännen Maria Larsson, 28, åkte inlines genom Thailand.

– Men hon fick såna problem med broskbildningar på fötterna att det inte gick att fortsätta. Så hon köpte en cykel i stället, säger Jim Petersson.

Han klarade sig utan fotproblem, men drogs i stället med elaka värmeutslag kring ljumskarna.

Mötte tigrar

– När jag väl kom till doktorn var det inget att göra. Han sa att jag absolut inte fick svettas på sex veckor, så det var bara att ta en paus i åkningen och köra med antibiotika.

Av de 150 dagar som paret var borta åkte de faktiskt bara i 35. Den längsta sträckan de avverkade på en dag var elva mil.

– Vi kunde ha klarat av hela resan på två månader, men då hade vi inte hunnit se något. Nu fick vi möjlighet att upptäcka en massa underbara platser och träffa fantastiska människor, säger Jim.

Höjdpunkten kom dock redan vid starten i Chiang Mai, då de besökte tigerdjurparken Tiger Kingdom.

– Att sitta där och kela med fullvuxna tigrar är helt klart det coolaste vi gjort.

Vill samla in mer pengar

Hela resan gjordes till förmån för Barncancerfonden, men insamlingen gick inte riktigt lika bra som Jim hade hoppats på. Så nu tar han nya tag.

– Vi fick in 23 000 kronor, men hade hoppats på över 50 000. Så nu åker jag och lillebrorsan Timmy Öland och Gotland runt i augusti för att förbättra resultatet.

FAKTA

Jims tre favoritställen längs vägen

Koh Tao

– Bästa dykstället i Thailand. Ligger på landets östra sida och är ett dykparadis. Det har dock blivit väldigt turistigt.

Payam

– En jätteliten ö 25 mil norr om Phuket. Vi hade bara ström fyra timmar om dagen, men stämningen där var helt sjuk. Vi bodde precis vid stranden och ville aldrig åka därifrån.

Perhentians

– Ligger på Malaysias östkust, nästan ända längst upp i norr. Där finns inga vägar och ingen trafik. Består av två öar, varav den mindre är full av backpackers och den större är lugnare. Grymt ställe för dykning.

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM