Flyg fula flygbolag flyg

1 av 2
Vägrades ombord utan följeslagare.
RESA

Himlen är en laglös plats.

I alla fall den sensate veckan.

Flera flygbolag kritiseras just nu för att behandla sina resenärer illa – både på marken och i luften.

Easyjet vägrade ta handikappade ombord

Lågprisbolaget Easyjet får tuff kritik av franska myndigheter. Anledningen är att bolaget i minst tre fall vägrat släppa ombord handikappade passagerare som inte haft en följeslagare med sig.

Frankrike hotar med sanktioner mot bolaget och transportministern har beordrat luftfartsmyndigheten att granska lågprisbolaget, enligt Travelnews.se.

KLM får sota för dålig service

EU hotar nu KLM och dess ägare Air France med rättsliga åtgärder för att bolaget inte servade sina passagerare enligt reglerna, i samband med det isländska askmolnet.

KLM, menar EU, erbjöd bara sina passagerare hotell plus mat för en enda övernattning. Enligt EU:s regler ska flygbolagen stå för mat och samtliga övernattningar.

Tar ut olagliga kortavgifter

Ryanair, Norwegian, Air Berlin är bara några av alla flygbolag som fortsätter att ta ut olagliga kortavgifter.

Detta trots att en ny lag från 1 augusti förbjuder avgifterna.

Den nya lagen säger att ingen får ta ut en tilläggsavgift på betal- och kreditkort från och med 1 augusti i år. Detta gäller alla affärer och köpställen, inklusive flygbolagens hemsidor där bolagen säljer flygbiljetter.

Är hemsidan på svenska och riktad mot svenska konsumenter så ska lagen gälla.

– Vi vet att lagen trätt i kraft, men vi anser att den kan tolkas på olika sätt. Vi tittar nu på vad den betyder för oss, säger Lasse Sandaker-Nielsen kommunikatör på Norwegian.

Konsumentverket och Finansinspektionen är de två svenska myndigheter som sköter tillsynen av företag som hanterar kortköp. Konsumentverklet har hittills fått in anmälningar mot ett par flygbolag med anledning av den nya lagen.

SAS bröt mot säkerhetsregler - över 11 000 gånger

Danska Riksrevisionen kritiserar SAS för att ha använt flygplan som inte varit kontrollerade och godkända.

Flygplanen har inte hade genomgått rätt slags kontroller av exempelvis motorerna inom en viss tidsgräns, skriver Travel News.

Under åren 2006 till 2009 ska flygbolaget ha genomfört 11 114 flygningar utan att följa samtliga säkerhetsreglementen. Det visar en rapport från danska Riksrevisionen som danska finanssajten RB-Börsen rapporterar om, skriver Travel News.

– SAS tar överskridelserna och Riksrevisionens kritik ytterst allvarligt. Det är mycket beklagligt att vi vid några tillfällen inte levt upp till våra egna, mycket höga krav. Men det är samtidigt viktigt att understryka att överträdelserna inte haft något inflytande på flygsäkerheten, meddelar SAS.

ARTIKELN HANDLAR OM