16 appar som gör resan enklare

Foto: Peter Pettersson
Peter Pettersson testar att navigera med sin iphone i London.
RESA

1. Tågtavlan

Visar aktuell trafikinformation för alla tåg och tågbolag i Sverige. Även de som är inställda eller försenade. Bara att knappa in önskad station.

Passar för: Iphone, Android.

2. Booking.com

Hitta boende över hela världen utan kostnad. Även billigare hotell finns listade.

Passar för: Iphone, Android.

3. Trip Advisor

En populär app som innehåller omdömen om mängder av resmål, hotell och annat. Har även kartor och info om restauranger, boende med mera i närheten av där man befinner sig.

Passar för: Iphone, Android.

4. 700 City Maps

Gratis kartor över mängder med destinationer. Kartorna laddas ned i Iphonen och då slipper man lägga ut pengar på mobil data när man är ute och reser.

Passar för: Iphone.

5. Flightboard (betal-app)

Håller koll på alla avgångar och ankommande flyg på den flygplats du valt. Mycket bra när man byter plan på större flygplatser utomlands för att se gateändringar och eventuella förseningar eller inställda flyg.

Passar för: Iphone, Android.

6. Aeroweather Lite

Hur är vädret på flygplatsen du ska resa i?från och den du reser till? Aeroweatherappen vet svaret och ger även information om sikt- och vindförhållanden och eventuell nederbörd. Visar även prognoser för de valda orterna.

Passar för: Iphone.

7. Sista minuten-resor

Ett måste för prisjägare som vill ha lägsta möjliga pris till olika destinationer runt om i världen. Priserna uppdateras flera gånger per timme.

Passar för: Iphone.

8. Hotels.com

Tillsammans med Booking.com ger den här appen koll på det mesta i hotell- och boendeväg som kan bokas via nätet eller telefon.

Passar för: Iphone, Android.

9. Currency

Det finns mängder med valutakursappar i Appstore. Den här är gratis och gör sitt jobb tillräckligt väl för vanliga resenärer.

Passar för: Iphone.

10. Trip Deck

Reseplanerare för Iphone. Själva reseplaneraren med anteckningar och kartor är gratis. Uppgraderingar som live flight-status kostar 28 kronor styck.

Passar för: Iphone.

11. Easy Wifi

Har man en Iphone är det i princip alltid billigast att koppla upp sig via wifi när man är på resa. Easy Wifi hittar de trådlösa näten i närheten.

Passar för: Iphone, Android.

1 2. Orbitz Flights, Hotels, Cars

Bra sajt med flyg, hotell och hyrbilar till låga priser. Lägsta priserna på inrikesflyg i Usa till exempel. Bra tjänster med e-post- och sms-meddelanden vid förseningar, gate­ändringar med mera.

Passar för: Iphone, Android.

13. Travel Xpense

Om man vill hålla koll på reskassan kan man göra det enkelt i mobilen med den här appen, som dessutom är gratis. En motsvarande app för Androidmobiler heter Expense Tracker.

Passar för: Iphone, Android.

14. Tip Assistant

Även om serveringsavgiften är inkluderad i många länder är det fortfarande vanligt att man ger dricks om man är nöjd med den service man fått. Den här appen hjälper till med vad som är brukligt i landet där man befinner sig.

Passar för: Iphone.

15. Flightradar24 Free

Kul app både för flygnördar och vetgiriga resenärer. Visar radarinformation mot en karta över det område man valt. I princip samma information som flygledarna ser.

Passar för: Iphone, Android.

16. Weather Pro (betal-app)

Den bästa väderappen just nu. Om man har både pro-versionen och betalar 49 kronor extra för Europa Premium blir man mer eller mindre en vandrande meteorolog. Prognoser, radar och satellitbilder, video, snöinformation och mycket annat.

Passar för: Iphone, Android.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM