Tänk på det här

6 bra tips – om allt från lagar till boende!

1 av 8 | Foto: Lina Boström Einarsson
Dag 4: Barhäng i Carrabelle Några av vägens höjdpunkter ligger inte i de stora städerna utan, i dammiga hålor du inte visste fanns. I Carrabelle presenterar sig en man som Tony, men berättar att han hellre kallas för Captain Tony eller bara The Shrimp Guy.
RESA

Följ lokala lagar

Varje delstat i USA har egna trafikregler och egna trafikpoliser. Kolla därför upp de viktigaste reglerna innan du åker.

I många delstater är det till exempel olagligt att ha en öppnad ölburk i bilen. Man tar också mycket allvarligt på nerskräpning längs vägarna, i vissa delstater är böterna 10 000-tals kronor.

Kolla bensinpriset

Om du har en begränsad budget så bör du kolla bensinpriset i delstaterna du ska köra igenom, bensinskatten varierar mycket. Du kan tjäna 100-tals kronor på att tanka fullt innan du åker över gränsen. Bensinpriset skiljer ibland 3–4 kronor per liter (men bensinen är ändå extremt billig jämfört med här i Europa). På sajten gasbuddy.com kan du både räkna ut totala bensinkostnaden för din road trip – och kolla priset på kartor.

Redwood-skogarna

I norra Kalifornien kan du köra igenom skogar med 100 meter höga redwood-träd. Bredvid den hårt trafikerade US 101 kan du ta den sceniska vägen Avenue of giants, det är en fem mil lång skyltad väg som tar dig igenom flera spännande jätteskogar. Det finns också kvar enstaka jätteträd som går att köra igenom med bilen, bland annat Chandelier tree.

Guide/bila i usa

Åka hit

Absolut billigast är att flyga tur och retur till samma stad. Med till exempel Lufthansa tar du dig till och från Miami från 5 495 kr.

Sedan tar du ett inrikesflyg mellan roadtripens slutdestination och orten som du reser hem från. Ett inrikesflyg mellan Los Angeles och Miami kostar från 1 495 kr med American Airlines.

Hyra bil

Hyrbilen är billigast att boka från Sverige. En mellanklassbil i fyra veckor kostar från 5 500 kr.

Glöm inte att hyrfirman tar ut en kilometerbaserad envägsavgift om du inte lämnar bilen på samma ställe som du hämtat den på.

Envägsavgiften blir ofta dubbelt så dyr som själva hyran. Sträckan Miami–Los Angeles kostar 7 000 kr men håll utkik efter erbjudanden och specialpriser.

Boende

Längs med vägarna finns många billiga motell med priser från 40 dollar (cirka 280 kr).

Generellt gäller att du får vad du betalar för.

I de större städerna ökar priserna och standarden sjunker.

ARTIKELN HANDLAR OM