Författare med rätt att skjuta

Natasha Illum Berg livnär sig på döden

Foto: Stefan Mattsson
RESA

Natasha Illum Berg har levt ensam på en kulle i Tanzania i nio år.

Hon växte upp i Blekinge, blev Afrikas första kvinnliga storviltsjägare och livnär sig på döden – trots att den kom en varm kväll med en niomillimeters kula och tog kärleken ifrån henne.

Klockan har precis slagit halv fyra och det första jag tänker är att Tonio Trzebinski hade rätt. När jag ser henne – ensam i folkmängden, på långa ben med en vaksam nacke och ögon som två kikarsikten invid näsbenet som sticker upp som ett siktkorn – liknar hon en rovfågel.

Det var så Tonio såg henne första gången, ståendes för sig själv på en fest i ett rikemansområde någonstans i Karen, Nairobi. När han sedan mördades, beskrev den brittiska pressen henne som konstnärens mystiska älskarinna: en svensk kvinna i 30-årsåldern som var ”en skandinavisk fotomodell och jägare”.

Det senare är korrekt. Men modell har hon aldrig varit, trots att hon med sin senigt starka kropp, släta hy och blonda hår lätt skulle kunna misstas för att vara en – såvida man inte har träffat Natasha Illum Berg. Då inser man att ett sådant yrkesval skulle vara omöjligt.

– Thank god, att jag slipper sitta i en bil som säger åt mig vad jag ska göra! utbrister Natasha när hon hoppar in på passagerarsätet bredvid mig och greppar jeepens instrumentbräda med båda händerna.

Hon känner med sina korta naglar över träpanelen och ignorerar säkerhetsbältet som hänger vid hennes sida, medan vi åker från Stureplan ut mot Djurgården. Trots att Natasha bara varit i Stockholm ett par gånger tidigare, kan hon peka ut vägen. Uppmärksamt kommenterar hon att det är vackert utanför vindrutan, men det förändrar inte att det här är och förblir en kort visit.

– Jag kommer aldrig mer bo i Europa. Jag vill inte leva enligt de regler som gäller här, jag vill leva enligt egna premisser – och det gör nog alla. Men vi har glömt bort det.

ARTIKELN HANDLAR OM