Stora flygförseningar drabbar Sverige i dag

RESA

Flygresenärer i hela landet riskerar att drabbas av stora förseningar i dag. Väntetiderna kan bli uppemot två timmar.

Samtliga flygningar – inrikes, utrikes och överflygande trafik – kommer att drabbas av förseningarna, enligt LFV:s presstjänst.

Orsaken är att affärsverket LFV har brist på personal på kontrollcentralen i Stockholm. Eftersom kontrollcentralen på Arlanda är underbemannad begränsas antalet flygningar som varje flygledare får hantera, uppger Per Fröberg, pressansvarig.

”All trafik drabbas”

– All trafik drabbas och förseningarna kan pågå åtminstone fram till klockan 15, säger han.

Flygningarna kommer att försenas med mellan en och två timmar.

– På centralen trafikleds flygplanen när de har lämnat flygplatsen och är uppe i luften. När vi når en kritisk punkt måste vi begränsa antalet flygplan av säkerhetsskäl. Det brukar inträffa när fyra eller fem personer fattas, säger han.

Saknas personal

Flygtrafiken har drabbats av flera förseningar sedan oktober eftersom det saknas personal vid kontrollcentralen i Stockholm, enligt Peter Lennartsson, ordförande för fackförbundet ST inom Flygledningen.

– Vi har haft ett stort underskott på personal under flera år. Man har jobbat med att rekrytera men inte lyckats få full bemanning. Vid årsskiftet kommer det att fattas tio eller tolv personer, säger han.

Utbudet på flygledare är mindre än efterfrågan, uppger Peter Lennartsson. Just nu utbildas fler flygledare men det kommer att dröja innan de kan börja arbeta.

– Vårt jobb är flygsäkerhet och när det finns för lite folk måste man dra ner på antalet flyg, säger Peter Lennartsson.

Tusentals drabbas

Hur många resenärer som drabbas av förseningarna är svårt att beräkna, enligt Anders Bredfell, presschef på Swedavia som driver de större flygplatserna i Sverige.

– Men det är åtskilliga tusen. Vi har haft en del småförseningar till och från de senaste veckorna, men den här är större än de tidigare, säger han.

Flygbolaget SAS har ställt in flera av sina inrikesflygningar under dagen, uppger Anders Bredfell.

LFV:s Per Fröberg rekommenderar resenärer att gå in på respektive flygplats eller flygbolags hemsida för att få mer information.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM