Skippa klapparna – åk till värmen för kulorna

Än kan du fynda julresor – här hittar du de billigaste

Foto: THINKSTOCK
”Nu är det jul igen ...” Om man drar av kostnaden för ett julfirande på hemmaplan kan hela familjen dansa långdans på de tunisiska stränderna för under 4000 kronor.
RESA

Stress och mörker – inte konstigt att många svenskar vill tillbringa julen utomlands.

Mycket är redan fullbokat men misströsta inte.

RESA har letat upp fynden för dig som vill fira på stranden.

Stressen, mörkret, och kanske också den långa vintern förra året gör att allt fler söker sig utomlands i jul. Dessutom är julen ett av få tillfällen som man kan samla familjen och resa bort.

– För många familjer är jullovet den längre sammanhängande ledigheten där man med gott samvete kan ta barnen ur skolan några dagar, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

8 000 kr kostar julen

Resebyråerna har redan sålt slut drygt 90 procent av solresorna under jullovet.

– I stället för att lägga pengar på mat, julklappar och allt annat som är förknippat med julen väljer allt fler att lägga pengarna på en resa i stället, säger Kajsa Moström.

Även en Sifo-undersökning gjord av Mastercard visar att många svenskar planerar att spendera mer pengar på resor i jul. Framför allt skåningarna är villiga att lägga mest pengar på resor och mindre på kläder, nöjen och elektronik. Smålänningarna är de som är villiga att lägga minst pengar på resor.

Man kan spara in en hel del på att fira jul utomlands. Swedbanks privatekonom Ylva Yngvesson beräknar att en genomsnittlig barnfamilj lägger ut upp till 8 000 kronor på julfirandet.

– Det är resor till släkten, julklappar till barnen, varandra, mormor och morfar, julgran, tomtedräkter, juldekorationer, mat och dryck. Det kostar mer än man tror, säger hon.

”Resan blir klappen”

I genomsnitt köper en barnfamilj julklappar för drygt 1000 kronor till varje familjemedlem.

De som firar jul utomlands får oftast också julklappar men inte lika många – eller dyra.

– Där blir själva resan en del av julklappen, säger Kajsa Moström.

Här nedan hittar du de billigaste julresorna till värmen just nu. Listorna är sammanställda av sök- och jämförelsesajten Destination.se där du också hittar många fler resor och från fler flygplatser runt om i Sverige.

God jul!

Ladda ner guider och ta med på resan!

Linda Aziz

ARTIKELN HANDLAR OM