Resor till Japan ställs in

Nu avråder UD svenskar från att åka till hela landet

Foto: AFP PHOTO/JIJI PRESS
Kö till tåget Hundratals pendlare köar till tåget vid Akihabara JR stationen i Tokyo. Efter jordbävningen har motorvägar och tunnelbanan stängts.
RESA

UD avråder nu svenskar från att resa till hela Japan.

Flyg-, rese- och kryssningsbolag ställer nu in sina resor till det katastrofdrabbade landet.

Det sker som en omedelbar följd av kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Utrikesdepartementet skärpte natten till torsdag, i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten, den avrådan som fanns sedan tidigare till att även omfatta hela Japan.

Detta på grund av strålningsrisken.

Än så länge planerar dock flygbolaget SAS att genomföra sina flygningar till Tokyo.

Får boka om

– Vi har bara haft en inställd flygning sedan jordbävningen och det var när flygplatsen var stängd, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS.

Och fortsätter:

– Vi följer utvecklingen timme för timme och vi transporterar heller inte bara skandinaver. Vi har många japanska passagerare som nu vill hem till sina anhöriga.

SAS erbjuder resenärer ombokning eller återbetalning av biljetter, även de som normalt inte tillåter det. Erbjudandet gäller SAS-flyg till och från Tokyo inom 30 dagar räknat från den 15 mars..

Flygbolag ställer in

Finnair har också öppnat en lucka för de passagerare som haft bokade biljetter till Tokyo, Nagoya eller Osaka mellan 14 mars och 23 mars.

Dessa personer kan nu välja en annan destination eller att ansöka om återbetalning.

Flera andra flygbolag – som tyska Lufthansa, Air China och taiwanesiska Eva Air – har däremot ställt in eller omdirigerat sina Tokyo-flighter, skriver norska VG på nätet.

Läget för flera arrangörer

Och så här är läget hos några andra reseaktörer som har Japan i reseutbudet:

Japanspecialisten: Medger full återbetalning vid avbokning av paketresor till Japan som innefattar Tokyo samt prefekturerna Aoyama, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaragi för de som har avresa från Sverige fram till 25 mars.

Temaresor (Fritidsresor): Hade en japansk temaresa inplanerad från 19 april med 14 personer bokade. Den skulle vara i landets södra delar, långt från katastrofen. Fram till i går förmiddag var resan tänkt att bli av som planerat.

– Men jag fick just bud från vår japanska samarbetspartner att resan är inställd. De som har bokat kommer nu att få pengarna tillbaka, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Kryssningsbolag: Oceania Cruises, Cunard och Azamara Club Cruises har alla ställt in planerade strandhugg, till och med i Osaka som ligger långt söder om det värst drabbade området i Japan.

FAKTA

UD:s avrådan

”Med anledning av det förvärrade läget vid det japanska kärnkraftsverket Fukushima avråder Utrikesdepartementet, i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten, från alla resor till Japan. Alla svenskar inom en radie på 80 km från kärnkraftsverket Fukushima uppmanas att lämna området.”

Utfärdad den 17 mars 2011.

OBS! Tänk på att din reseförsäkring normalt inte gäller om du reser till ett område som UD avråder från.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Leif-Åke Josefsson