Fem turister mystiskt döda i thailändsk stad

Myndighet: ”Tillfälligheter”

Foto: AP
Samtliga dödsfall har inträffat i staden Chiang Mai i norra Thailand.
RESA

Fem turister har på kort tid dött under mystiska omständigheter i thailändska Chiang Mai.

Fyra av dem bodde på samma hotell.

Och två avled sedan de ätit på en japansk restaurang och drabbats av matförgiftning.

Chiang Mai är en mycket populär turiststad i norra Thailand, inte minst för dess Tiger Kingdom med tama tigrar.

Men den australiska sajten adelaidenow.com varnar nu sina landsmän – Chiang Mai är ett eftertraktat turistmål bland australier – för den serie av mystiska dödsfall som inträffat i staden under bara fem veckors tid.

Dog i rummet brevid

Soraya Pandola, 33, blev det första offret. Den 11 januari avled hon av matförgiftning sedan hon ätit på en japansk restaurang. Dödsorsaken fastställdes till förstorad hjärtmuskel, något som kan orsakas av bland annat matförgiftning.

Den 4 februari dog den thailändska turistguiden Waraporn Yingmahasawanont på hotellet Downtown Inn. Även hon var matförgiftad.

Dagen därpå, och i rummet bredvid på samma hotell, dog 23-åriga Sarah Carter från Nya Zeeland. Liksom Soraya Pandola hade hon ätit på en japansk restaurang.

”Kommer att hända igen”

Det brittiska pensionärsparet George och Eileen Everitt hittades också döda på sitt rum på Downtown Inn, båda med förstorade hjärtmuskler liksom Carter och Pandola.

Stadens myndigheter har hittills valt att förklara de mystiska dödsfallen som ”tillfälligheter” och ”något sådant här har aldrig inträffat i Chiang Mai tidigare”.

Men det avfärdas av Soraya Pandolas make Tony, som är rasande över det som skett.

– Att det skulle röra sig om tillfälligheter är ju löjligt. Soraya är det enda offret som jag känner till som inte bodde på Downtown Inn. Men lika fullt dog hon av samma skrämmande och likartade orsaker.

– Jag är rädd att det här kommer att hända igen om de thailändska myndigheterna fortsätter att inte göra något.

Prover analyseras

Pongsak Pongsak Kanittanon, som representerar thailändska turistintressen i Australien, hävdar dock att undersökningen pågår för fullt.

– Hälsoministeriet har skickat prover från de avlidna till utländska laboratorier för att söka svar. Och de undersöker också om den thailändska guiden var matförgiftad redan när hon checkade in på hotellet eller om det utvecklades när hon var där.

Två andra personer som också drabbats av matförgiftning står nu under ständig läkarövervakning.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!