Dödens hotell i Thailand

Fem mystiska dödsfall skakar Downtown Inn i Chiang Mai

RESA

Sju turister har den senaste månaden dött under mystiska omständigheter i thailändska Chiang Mai.

Fem av dem hade anknytning till samma hotell.

Och två avled sedan de ätit på en japansk restaurang och drabbats av matförgiftning.

Downtown Inn i Chiang Mai.

Bill Mah, 59, från Kanada kollapsade och dog på ett hotell nära det Downtown Inn där fyra av offren bodde. Själv hade han vid flera tillfällen använt sig av Downtown Inns swimmingpool.

I hans dödscertifikat står endast ”dog en naturlig död”.

”Ett mysterium”

Men det ifrågasätts av hans vän Ken Fraser.

– Hans död är ett mysterium. Han var helt frisk och hade aldrig haft några problem med hjärtat. Och vi har inte fått någon dödsorsak.

Chiang Mai är en mycket populär turiststad i norra Thailand, inte minst för dess Tiger Kingdom med tama tigrar.

Men den australiska sajten adelaidenow.com varnar nu sina landsmän - Chiang Mai är ett eftertraktat turistmål bland australier - för den serie av mystiska dödsfall som inträffat i staden under bara fem veckors tid.

Dog i rummet brevid

Soraya Pandola, 33, blev det första offret. Den 11 januari avled hon av matförgiftning sedan hon ätit på en japansk restaurang. Dödsorsaken fastställdes till förstorad hjärtmuskel, något som kan orsakas av bland annat matförgiftning.

Den 4 februari dog den thailändska turistguiden Waraporn Yingmahasawanont på hotellet Downtown Inn. Även hon var matförgiftad.

Kravet: Stäng hotellet!

Dagen därpå, och i rummet bredvid på samma hotell, dog 23-åriga Sarah Carter från Nya Zeeland. Liksom Soraya Pandola hade hon ätit på en japansk restaurang.

Det brittiska pensionärsparet George och Eileen Everitt hittades också döda på sitt rum på Downtown Inn, båda med förstorade hjärtmuskler liksom Carter och Pandola.

– Hur kunde båda mina föräldrar dö av hjärtattack samtidigt, frågar sig ett av parets barn.

Sarah Carters far Richard kräver att Downtown Inn stängs tills vidare innan fler dödsfall inträffar.

Rasar mot myndigheterna

Stadens myndigheter har hittills valt att förklara de mystiska dödsfallen som tillfälligheter och: ”något sådant här har aldrig inträffat i Chiang Mai tidigare”.

Men det avfärdas av Soraya Pandolas make Tony, som är rasande över det som skett.

– Att det skulle röra sig om tillfälligheter är ju löjligt. Soraya är det enda offret som jag känner till som inte bodde på Downtown Inn. Men lika fullt dog hon av samma skrämmande och likartade orsaker.

– Jag är rädd att det här kommer att hända igen om de thailändska myndigheterna fortsätter att inte göra något.

Prover analyseras

Pongsak Pongsak Kanittanon, som representerar thailändska turistintressen i Australien, hävdar dock att undersökningen pågår för fullt.

– Hälsoministeriet har skickat prover från de avlidna till utländska laboratorier för att söka svar. Och de undersöker också om den thailändska guiden var matförgiftad redan när hon checkade in på hotellet eller om det utvecklades när hon var där.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!