37 häftiga nyheter i Europas nöjesparker

Trenden: Högre, snabbare och svängigare attraktioner

Foto: LISEBERG
Europas högsta fritt fall finns nu på Liseberg, 146 meter höga Atmosfear.
RESA

Släck husbränder, störta skrikande ner i gapet på ett vattenodjur eller gå på romerskt cirkusspel.

Det kryllar av nya attraktioner i Europas nöjesparker i sommar.

Här är 37 nyheter i 11 länder.

SVERIGE

Kolmården

I den nya storsatsningen Safari färdas de besökande genom djurparken på ett helt nytt sätt - i gondoler uppe i luften! Den 26 minuter långa linbanefärden tar dig fram över lejon, björnar och giraffer och ibland kommer du så nära som ett par meter.

www.kolmarden.com

Liseberg, Göteborg

Liseberg Tower 146 meter over havet har fått ett minst sagt häftigt ansiktslyft och är nu Europas högsta fritt fall. I AtmosFear faller du fritt i tre sekunder i över 100 kilometer i timmen!

www.liseberg.se

Furuvik, Gävle

Berg- och dalbanan ”Rocket” är ny för i år. Liksom två nya och roliga familjeattraktioner; en slänggunga och karusellen ”Bee-bee”. Hela nöjesparken har fått en rejäl ansiktslyftning!

www.furuvik.se

Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Det sprillans nya Ronja Rövardotter-området Mattisskogen öppnar den 18 juni. Hoppa över Helvetesgapet, provligg Skalle-Pers säng eller smyg runt på rövarnas stigar i skogen. Borgen är riktigt häftig och spricker under åskoväder...

www.alv.se

Gröna Lund, Stockholm

Foto: GRÖNA LUND
Twister är årets nyhet på Gröna Lund, en snirklig berg- och dalbana i trä.

Prova åka nya Blå tåget om du törs! Spöktåget har gjorts om och har helt nya och påkostade skrämseleffekter. Dessutom går vagnarna på berg- och dalbaneräls och kan nu luta i läskiga situationer.

Och appropå berg- och dalbana; den nya träbanan Twister är en av världens mest slingriga och här upplevs viktlöshet inte mindre än nio gånger. Dessutom ligger den precis vid vattnet.

www.gronalund.com

DANMARK

Djurs Sommerland, Nimtofte

Skattkammarön är en 28 meter hög berg- och dalbana som går genom både luft och vatten i 70 kilometer i timmen. Håll ögonen öppna efter sjömonster, pirater och gömda skatter! Det här är ett piratäventyr i världsklass för hela familjen.

www.djurssommerland.dk

Fårup Sommarland, Blokhus

Danmarks största vattenland bjuder på två nyheter: Ett stort nytt lekland och en familjevattenrutschbana där en flotte rusar fram genom mörka tunnlar, skarpa svängar och plötsliga fall innan den landar med ett stort plask i bassängen. Rutschbanan väntas öppna den 1 juli.

www.faarupsommerland.dk

Tivoli, Köpenhamn

Utställningen "Titanic - The Exhibition" berättar historien om det kända fartyget och låter oss ta del av livet ombord. Upplev rekonstruerade hytter, läs brev som offren har skrivit och se ovärderliga originalföremål från det förlista skeppet.

www.tivoli.dk

NORGE

Kongeparken, Stavanger

Nu har alla barn chansen att jobba som brandmän! I sommar kommer det att brinna i ett hus var 20e minut - och det är barnen som klär ut sig och rycker ut! Parken firar 25-årsjubileum och har investerat 13 miljoner i den här minst sagt originella attraktionen.

www.kongeparken.no

Dyreparken, Kristiansand

Den 9 juli har den nya föreställningen Kapten Sabeltand och Havets hemlighet premiär. Dessutom får Bob-banan både ett nytt namn ("JungelBob") och en rejäl ansiktslyftning - snabbare, högre och brantare!

www.dyreparken.no

Tusenfryd, Oslo

I Norges största nöjespark kan vänner och familjer tävla om vilka som är starkast!

Årets nyhet Skippertaket går ut på att paddla så mycket man bara kan för att båten ska stiga upp till toppen före de andras. I varje runda tävlar sex lag med fyra personer i varje.

www.tusenfryd.no

FINLAND

Särkänniemi, Tammerfors

I Planetariet får besökarna uppleva spännande resor - sittande i fåtöljer och omgivna av filmen från alla håll (lite som Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm). Årets stora 3D-föreställning heter Svarta hål och erbjuder några av de mest avancerade 3D-effekter som någonsin skapats... I det nya akvariet får besökarna lära sig mer om Tanganyikasjön och dess unika ekosystem.

www.sarkanniemi.fi

TYSKLAND

Europa-Park, Rust

I Piccolo Mondo kan de minsta dra på gondoltur forbi Pisa, Venedig och Firenze.

I restaurangen FoodLoop får både mat och dryck sig en berg- och dalbanetur på väg till borden. Med loop!

Och i Volo da Vinci får passagerarna följa med på en flygtur över parkens Italien-område - i en av Leonardo da Vincis snillrika flygmaskiner!

www.europapark.de

Hansa Park, Sierksdorf

Berg- och dalbanan Midgårdsormen är parkens sjätte och tar med sina passagerare till vikingarnas sagovärld. En snäll och spännande bana och alla som är längre än en meter får åka med. Nytt är också att temaområdet om Hansa-forbundet blir större.

www.hansapark.de

Heide Park, Soltau

Foto: HEIDE PARK
Krake störtar från 41 meters höjd rakt ner i vattnet.

Krake är Tysklands första "dyk- och dalbana" och den är garanterat något extra. Åk långsamt upp till 41 meters höjd, häng stilla en stund och största sedan vertikalt rakt ner i käften på ett vattenodjur!

www.heide-park.de

Movie Park, Bottrop-Kirchhellen

Kasta dig ut i den mörka vampyrjakten med inomhusberg- och dalbanan Van Helsing´s Factory, som invigs i samband med parkens 15-årsjubileum i juni. Restaurangen Van Helsing´s Club är också ny.

www.movieparkgermany.de

Phantasialand, Brühl

Maus au Chocolat är en interaktiv funride i 3D. Parken stoltserar också med sin nya isshow Relight my Fire och en ny slänggunga på Kaiserplatz.

www.phantasialand.de

STORBRITANNIEN

Drayton Manor, Tamworth

Seriehjälten Ben 10 har gett namn åt parkens nya berg- och dalbana “Ben 10 Ultimate Mission, som både går fram- och balänges. Den är en del av Cartoon Network Street där det även finns restaurang och butik med koppling till den populära tv-kanalen. Parken öppnar också ett nytt familjehotell,  där man bland annat kan bo i speciella temarum med figurer från ”Thomas tåget och vännerna”

www.draytonmanor.co.uk

Pleasure Beach Resort, Blackpool

I nya Nickelodeon Land finns 12 olika attraktioner, baserade på barnfavoriter som Svampbob Fyrkant och Dora Utforskaren. Det här är Pleasure Beach Blackpools största investering på över tio år och området är över 24 000 kvadratmeter stort.

www.blackpoolpleasurebeach.com

Legoland Windsor, Windsor

Världens första undervattensattraktion med lego-tema heter Atlantis Submarine Voyage. De åtta ubåtarna tar 14 personer och utforskar en enorm vattentank med över 50 olika fiskar, bland annat tropiska fiskar, rockor och hajar...

www.legoland.co.uk

The London Dungeon, London

Storbritanniens första 5D laser-tur är här! Jaga hämndlystna andar i mörkret i ett av Londons mest hemsökta hus... Det är mörkt, det går snabbt och det snurrar. Bered dig på adrenalinkick och skrämselhicka!

www.the-dungeons.co.uk/london

Thorpe Park, Chertsey

I Storm Surge klättrar du ombord på en livbåt blir medtagen på en vild färd nedför en spiralformad vattenrutschbana, medan du blir beskjuten av vattenkanoner.

www.thorpepark.com

NEDERLÄNDERNA

Delfinarium Harderwijk, Harderwijk

Delfin-akvariet har en ny show, full av specialeffekter och med en ny figur, Spetter.

www.dolfinarium.nl

Efteling, Kaatsheuvel

Efteling slår upp portarna till den magiska byn Raveleijn. Här får du se en spektakulär föreställning med skickliga barnryttare, hästar och korpar. Fem till sex foreställningar om dagen, med plats för 1200 gäster.

www.efteling.com

Walibi Holland, Biddinghuizen

Walibi, nöjesparkens maskot, dyker upp i en ny fantasivärld. Här finns Speed of Sound,  en ny berg- och dalbana med musik, och två nya temaområden med tio attraktioner och flera nya butiker och shower.

www.walibi.com

BELGIEN

Bobbejaanland, Lichtaart

Dizz är en minst sagt snurrig berg- och dalbana, som lanseras i samband med parkens 50-årsjubileum. Vagnarna faller ner från 17 meters höjd och far fram i 55 kilometer i timmen samtidigt som de hela tiden snurrar runt sig själva.

www.bobbejaanland.be

Plopsa Land, De Panne

I år öppnar en ny inomhussektion i parken - med inte mindre än elva nya attraktioner, en italiensk restaurang och en Plopsa-butik. Temat för det nya området är den populära seriefiguren Biet Maja.

www.plopsa.be/plopsalanddepanne

Plopsa Coo, Coo

Plopsa Coo, som ligger i det belgiska skogsområdet Ardennerna, har fått en ny berg- och dalbana med snurrande vagnar. Den heter Vicky Viking, efter den populära seriefiguren med samma namn, och är den första attraktionen i sitt slag i Plopsa-parkerna.

www.plopsa.be/plopsacoo

Walibi, Wavre

Walibi har byggt om sitt vattenland Aqualibi helt och hållet. Nu finns flera nya attraktioner, bland annat ett nytt område för de minsta och nya vattenrutschbanor. Det finns också en ny attraktion i nöjesparken, nämligen den nya 4D-filmen “Rokken Roll” med parkens temafigurer i huvudrollerna. Värt att nämna är också att de har lyckats sänka sina koldioxidutsläpp med cirka 40 procent, tack vare investeringar i solcellspaneler som värmer upp vattnet.

www.walibi.com

FRANKRIKE

Futuroscope, Poitiers

Väck tv-spelsälskaren i dig! The 8th Continent är en interaktiv filmföreställning, där det gäller att rädda havet från sopor som förstör och ödelägger det. På en rörlig "vattenskoter" och med en laserpistol i handen ska du skjuta sopmonster på den stora duken och tävla om att få flest poäng. I 4D-biografen visas en ny film som heter Le Petit Prince (Lille Prinsen). Med 3D-projicering och specialeffekter får besökarna följa med på en spännande resa tillsammans med prinsen och hans trogne följeslagare räven i sökandet efter deras vän, den ömtåliga Rosen.

www.futuroscope.com

Le Grand Parc du Puy du Fou, Les Epesses

Året är 300 e.Kr och vi befinner oss på en romersk arena. Himlen mörknar när den grymme romerske ståthållaren stiger fram... Nu inleds cirkusspelen! Den nye showen Triumfens tecken utspelar sig på en gallisk-romersk arena och är en riktigt spännande tidsresa. 300 galliska fångar kämpar för att vinna Cirkus-spelen i en föreställning med 80 skådespelare, 45 hästar, åtta stora kattdjur och hela 60 andra djur.

www.puydufou.com

Le Pal, Dompierre-sur-Bresbe

Den spännande berg- och dalbanan Le twist är 21 meter hög och 462 meter lång. Här far du fram i King Kongs fotspår i 70 kilometer i timmen, genom loopar, svängar och över gupp.

www.lepal.com

SPANIEN

Isla Mágica, Sevilla

Sugen på att åka berg- och dalbana men törs inte riktigt? Då har biografen Cinemoción lösningen med sin "Bumper", en ny och virtuell bana. I 4D-biografen visas de nya filmerna Den lille prinsen och Fiskarnas symfoni, och förutom det har parken även två nya attraktioner; "Los Bucaneros" (vattenattraktion) och "El Templo del Terror" (dark ride). Dessutom har den gamla favoritberg- och dalbanan Jaguar fått nya tåg med bättre sikt.

www.islamagica.es

Port Aventura, Salou

Spaniens största nöjespark har ett nytt familjeområde, fullspäckat med attraktioner och upplevelser. "Sésamo Aventura" heter det och här finns Elmo, Cookie Monster och de andra barnfavoriterna från Sesame Street. Fotografera dig med dem, se dem sjunga och dansa eller kläm en hamburgare i Ernies egna restaurang!

www.portaventura.es

ITALIEN

Gardaland, Castelnuovo

Foto: GARDALAND

Far och flyg! För nu är "Raptor", Italiens första flygande berg- och dalbana, här. Åkturen börjar i underjorden och fortsätter 33 meter upp i luften, genom en värld som har förstörts av fasansfulla flygödlor. Banan är 770 meter lång, kallas "extreme flight" och är minst sagt hisnande - och du svävar hela tiden fritt, utanför spåret!

www.gardaland.it

Mirabilandia, Ravenna

"Max Adventure Master Thai" är en dubbel berg- och dalbana med thai-tema, för både barn och vuxna.

www.mirabilandia.it

Rainbow MagicLand, Valmontone

Italiens temaparksfamilj har fått en nytillskott. Rainbow MagicLand har 35 attraktioner och 600000 kvadratmeter av förtrollade miljöer och magiska upplevelser. Här finns Italiens enda inomhusberg- och dalbana med snurrande vagnar, utskjutningsbanan Shock som går från 0 till 100 km/h på mindre än 3 sekunder, en interaktiv "dark ride" och mycket, mycket mer.

www.rainbowmagicland.it

Fotnot: Listan är sammanställd av nöjesparkernas branschorganisation IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions).

ARTIKELN HANDLAR OM