Svårt hitta billig resa till solen i juli

Men det finns alternativ

Foto: Thinkstock
RESA

Sista minuten–priserna skjuter i höjden och den svenska väderprognosen ser dyster ut.

Men det kan finnas hopp – det finns några resor kvar med det lite nervösa alternativet ”ospecificerat boende”.

– Det kan vara värt att chansa, men vill du vara säker på att få en fin resa så ska du vänta med att resa tills skolorna börjat, säger reseexperten Claudia Gomez på resesökmotorn Destination.

Ostadigt svenskt sommarväder och högsäsong för resor göra att priserna på sista minuten är höga just nu.

Chansen att hitta en billig resa i juli är låg – och efterfrågan stor. På exempelvis Fritidsresor är nio av tio juliresor redan sålda.

– Vi har sålt 70 procent fler resor denna vecka jämfört med samma vecka förra året, säger Fritidsresors vd Bassam el Mattar.

Stigande sista minuten–priser

De resor som finns kvar är dyra – och priserna stiger för varje regnig dag.

– Det är dyrt nu, men det brukar det vara vid den här tiden eftersom det är högsäsong. Researrangörerna vill inte sänka priserna nu, dessutom är det kostsamt för dem också vid den här tiden. Hade det vart extremt soligt så hade resorna kanske legat lägre i pris såhär mycket, men vädret är inte det bästa och förmodligen är efterfrågan stor, säger Claudia Gomez.

Ospecificerat – enda chansen

De enda juliresor som inte stigit i höjden prismässigt är de som innebär en flygstol och ett ospecificerat boende.

I den kategorin går det fortfarande att hitta resor under 5000 kronor för en vecka.

Men hur illa kan det bli med opecificerat boende?

– För det mesta, om man är ung eller ett par utan barn, så tycker jag att man kan chansa på ospecificerat om man har en ansträngd budget. Oftast är det ganska bra. Det värsta som kan hända är att ni hamnar på ett hotell som inte är nära till någonting så att det blir dyrt att ta sig till stranden eller stan. Men till exempel Kroatien är ju inte så stort så då kan man kanske ta sig ganska bra själv, säger Claudia Gomez. 

Vänta om du kan

Men även de ospecifierad resorna är dyra just nu, och som vädersituationen ser ut lär de inte bli billigare.

– Det är som sagt dyrt nu. Om man har minsta möjlighet så ska man vänta med att resa till slutet av augusti eller september. Så fort skolorna börjat sjunker priserna, säger Claudia Gomez.

FAKTA

”Ospecificerat boende”

Ospecificerat boende innebär att du inte får veta vilket hotell du ska bo på innan du reser. Oftast får du inte veta det förrän du är framme vid destinationen.

Hotellet kan vara belägen var som helst på det utannonserade resmålet – det behöver inte ens ingå i arrangörens normala utbud av hotell.

I värsta fall kan du behöva byta hotell mitt i semestern, hamna långt bort från strand och stad eller hamna på ett hotell med färra stjärnor än du hade önskat. I bästa fall kan du hamna på ett hotell med högre standard än vad du normalt skulle välja.

Tänk på det här:

Möjlighet att garantera bad/dusch och wc på rummet, pool etcetera brukar finnas. Fråga researrangören i förväg om detta.

Ha inte några förväntningar. Var beredd på det värsta – då kan det bara bli bättre.

Tänk på att du inte behöver stanna på det hotell du hamnar på – starta där och leta sedan på din destination efter alternativt boende. Ofta går det att få plats på något bättre hotell till rimligt pris.