Panikjakt på resor till solen

Bara ströplatser kvar efter regnhotet

Foto: Foto: AP
DRÖMLÄGE Semesterfirarna vill ha sol och bad. Efter de dystra väderprognoserna har det blivit huggsexa om de sista charterresorna – och nu börjar utbudet att sina hos både Vingresor och Fritidsresor.
RESA

Svenska folket törstar efter sol. Hos de stora reseföretagen är efterfrågan på resor till sol och värme dramatisk.

– Folk panikpackar och vill åka vart som helst, till vilket pris som helst. Vi har inte sett något liknade på många år, säger Lottie Knutsson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Foto: Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
LÄNGTAN TILL SOLEN Delphine Cartier studerar i Stockholm under terminerna. Hon chansar inte på att sommarvädret kommer – hon åker till solen i stället. ”Det blir antingen Grekland, Cypern eller Spanien. Jag vill ha sol, bad, mat, kultur och fest”, säger hon. Och hon är långtifrån ensam. Hos de stora reseföretagen är det rusning efter resor just nu.

Nu tryter tålamodet hos soltörstande semesterfirare. Sedan ett par veckor tillbaka har trycket varit enormt på de stora researrangörerna.

– Väderprognoserna ser inte så trevliga ut. Och nu ser vi att folk solsäkrar och beställer en resa i stället. Det har jag själv gjort, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Vingresor.

Både hos Vingresor och Fritidsresor tar nu solresorna slut i rasande fart.

– Vi har sålt dubbelt så många juliresor som förra året, säger Lottie Knutsson.

Sista chansen

Än så länge finns det ströplatser kvar – men det gäller att hålla sig framme.

– Och man kanske får sänka kravet på resmål och acceptera att man inte kommer exakt dit man vill, säger Lottie Knutsson.

Anna Mi Skoog