Så hittar du billigaste resorna i augusti

”Åk efter att skolorna börjat”

Foto: Thinkstock
Skippa pendelkaos, lövkaos, regnkaos och snökaos Dra iväg på en resa i stället. Just nu går det att hitta bra reseklipp till Medelhavet – där det fortfarande är varmt och skönt – och till Egypten.
RESA

Sugen på en resa i augusti?

Vi kollade med de tre största researrangörerna på marknaden: Hur fixar man en billig resa i augusti?

Kolla in deras tips.

Priserna på charter och sista minuten är höga just nu. Semestertider och ostadigt väder på hemmaplan gör att många är villiga att betala bra för att komma iväg till solen på semestern.

Men om du har möjlighet att skjuta lite på semestern, så kan du göra riktiga klipp i augusti.

– Det bästa knepet för att göra ett reseklipp i augusti är att vänta med att åka tills skolorna börjat, någonstans mellan den 15 till 20 augusti, säger Kajsa Moström som är informationschef på Apollo.

När skolorna börjat är det färre som har möjlighet att resa bort, vilket gör att priserna på resor går ner.

Var ”open minded”

För att få tag på ett riktigt resekap gäller det att vara flexibel – kolla in utbudet och välj utifrån vad som har bra priser just när du ska boka.

Om du inte har några fasta förhoppningar om resmål, utan tycker att resan i sig är det viktiga, så är chansen större att du får tag på ett kap.

– Man kan faktiskt titta på lite udda resmål också. Thailand är ett sådant exempel, det är en destination som man kanske inte tänker på, men dit finns det platser kvar i augusti. Vädret där är fint då, även om det kanske regnar någon skur på eftermiddagen, tipsar Jim Håfverberg på Fritidsresor.

Kolla runt

Var flexibel också när det gäller flygplats – många låser sig vid den flygplats som ligger närmast, men kolla upp andra närliggande. Kanske går det billigare plan därifrån?

– Om du bor i Stockholm finns till exempel Skavsta, Örebro elller Norrköping. Det gäller att vara lite ”open minded”, säger Jim Håfverberg.

Höst hemma – sommar vid Medelhavet

Även om den värsta högsommaren är över och blommorna börjar vissna framåt augusti här hemma i Sverige, så råder full sommar nere i Europa. Runt Medelhavet är det varmt ända in i oktober – vattnet är uppvärmt efter en hel sommar och de mest plågsamma värmetopparna är över.

– Hela Medelhavet är väldigt behagligt vid den tiden. Framförallt de östra delarna, som Turkiet, Rhodos och Cypern, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

– Medelhavet är ju kanonfint i augusti, håller även Jim Håfvelberg med.

Nedanför faktarutan kan du kolla in billigaste resorna till Medelhavet just nu.

FAKTA

Researrangörerna tipsar: Så gör du ett reseklipp i augusti

Om du kan, vänta med att åka tills skolorna börjat. Eller ännu hellre framåt september. Då sjunker efterfrågan och därmed priserna.

Var flexibel.

Uppdatera dig. Var ute i god tid. Kika på sista minuten, researrangörerna lägger ut dem på sina sajter en månad innan avresa. Här kan du kolla in sista minuten just nu. Ett bra tips är att ladda hem arrangörernas appar till telefonen – då kan du hålla dig riktigt uppdaterad om vilka sista minuten som dyker upp.

Kolla upp tvåveckorsresor – ibland kostar de inte mer än enveckasresor. ”Tvåveckorsresor just i augusti brukar kunna bli riktiga klipp”, säger Kajsa Moström.

Välj resmål där den svenska kronan är stark. Det är den i hela Europa just nu, men extra mycket för pengarna får du i länder som Turkiet, Bulgarien och Kroatien.

Kolla om det går att uppgradera din resa till en all inclusive – på så vis är det lättare att hålla koll på hur mycket pengar som kommer att gå åt på resan. Det kan också vara en bra besparing – blir det varmt blir det snabbt stora kostnader bara för dricka och glass.

Kolla upp möjligheten att bo på lägenhetshotell där du kan laga din egen mat och gå ut och handlar på marknaden.

Använd lokaltrafiken för utflykter. Det kan dessutom vara en spännande upplevelse att åka buss eller tåg i ett främmande land.

Kontrollera var det är bäst att växla pengar. Kontrollera också hur det är i det land du ska till – är det bäst att betala med VISA eller kontant?

(Källor: Jim Håfverberg på Fritidsresor, Charlotte Hallencreutz på Ving, Kajsa Moström på Apollo)

ARTIKELN HANDLAR OM