Så får du råd med drömsemestern i Alperna i vinter

Tipsen som pressar priset

Foto: Thinkstock
Snart är det dags... Det börjar bli dags att boka resan till skidåkningen. I och med låga flygpriser och möjlighet att åka till mindre orter, så behöver inte resan till skidparadiset Alperna bli så mycket dyrare än att åka till de svenska fjällen.
RESA

Skidsugen?

Skippa svenska fjällen och dra på en lite häftigare resa i år – till Alperna.

Det behöver inte ens bli särskilt dyrt.

Nu är det hög tid att boka årets skidresa.

De flesta svenskar som uppskattar snö och skidåkning mer än Thailands varma stränder, drar sig norrut i vårt eget land. Eller grannländerna.

Men om du tröttnat på de svenska backarna kan det vara läge att öka utmaningen i åkningen och resa ner till Alperna.

Något som allt fler svenskar verkar göra, enligt researrangören STS Alpresor, som slagit rekord i sålda resor hittills i år.

– Den starka svenska kronan har gjort att vi kunnat sänka många av våra priser och det gör det billigare att semestra i Alperna. Dessutom tycks svenskarnas längtan efter sol i kombination med skidåkning göra att många väljer Alperna istället för fjällen, säger Peter Johnson, VD på STS Alpresor till Travelnews.

”Kostar inte mer än Sälen”

En av anledningarna till det ökade intresset för Alperna är möjligen att det nu går att resa dit lite billigare än förr om åren.

– Att resa till Alperna kan man tänka blir jättedyrt, men det går att komma undan utan att bli ruinerad om man hittar ett billigt flyg och till exempel inte åker till de allra mest kända orterna, säger Claudia Gomez på resesökmotorn Destination.se.

Att det finns många billiga flyg har öppnat möjligheten för svenskar att åka ner i Europa på vintersemestern. Med hyrbil och boende utanför de kända skidorterna kan även budgetmedvetna njuta av en veckas fantastisk skidåkning.

– Att flyga ner kostar inte mer än det kostar i bensin att åka upp till Sälen, och då får man ändå ett annat land och mycket mer spännande skidåkning, säger Claudia Gomez.

Till Sälen från Stockholm är det 42 mil. Med en bil som drar strax under en liter milen kostar resan tur och retur cirka 1100 kronor. Flyg till flygplatsen Klagenfurt i Österrike kostar 712 kronor tur och retur med Ryanair.

– Det är viktigt att hålla koll på Ryanairs hemsida. De flyger till många destinationer nära Alperna. Exempelvis Milano. Eller Zurich, som ligger nära skidorterna Engelberg, Myrren och Vengen. Det kommer nya flygkampanjer hela tiden, då du kan hitta billiga flygbiljetter, tipsar alprese–experten Amelie Enström på Destination.se.

Pendla

Ett annat sätt att hålla ner kostnaden för resan är att åka till mindre orter som ligger en bit ifrån de stora kända skidorterna.

Ett sådant exempel är lilla La Douay som ligger på vägen till bergspasset Col du Grand Saint-Bernard, sju kilometer från kända skidorten Verbier. Där kan du åka på samma liftkort i fyra olika dalar, bland annat Chamonix. Om du önskar känna av pulsen i Verbier så går det enkelt att pendla dit.

Senare än Sverige

Säsongen i Alperna vara från december och in i april. Vi har kollat in några förslag på resor och priser under en specifik vecka i februari. Det är möjligt att det finns billigare – eller dyrare – alternativ andra veckor.

FAKTA

Res till Alperna i vinter – till budgetpris

Bad Gastein

Budget/doldis-ort i närheten: Böckstein, fem kilometer från Bad Gastein och Sportgastein.

Boendeexempel: Hotell Apartments & Feirenhäuser, från 3714 kronor per vecka per dubbelrum. Det betyder 1857 kronor per person om ni åker två personer.

Flyg: Till flygplatsen Klagenfurt kan du flyga tur och retur med Ryanair från Stockholm, från 712 kr.

Här kan du söka efter billigaste flyg.

Hyrbilsexempel: Hyrbil sju dagar från Klagenfurt kostar från 1731 kronor för en liten bil. Delat på två personer blir det ungefär 866 kronor var.

Kommentar: Om du bor i Böckstein kan du enkelt utforska backarna i Bad Gastein och puderparadiset Sportgastein.

Total: 3435 kronor per person om ni åker två stycken. Tillkommer gör förstås bensin, liftkort, mat och dryck.

Zell am Zee

Budget/doldis-ort: Kaprun, som ligger nio kilometer från Zell am Zee.

Boendeexempel: Hotell Domizil Apartment, från 3800 kr per vecka per dubbelrum. Det betyder 1900 kronor per person, om ni är två.

Flyg: Flyg till Innsbruck, flyg tur och retur från Stockholm kostar från 1926 kronor.

Här kan du söka efter billigaste flyg.

Hyrbilsexempel: Sju dagars hyrbil, kategori liten, från 1527 kronor. Delar ni det på två, så blir det ungefär 764 kronor per person.

Kommentar: Bor du i Kaprun har du förutom åkning i Zell am Zee också nära till glaciärskidåkning.

Total: 4590 kronor per person, om ni åker två personer. Tillkommer gör förstås bensin, liftkort, mat och dryck.

Verbier

Budget/doldis-ort: La Douay, ligger sju kilometer från Verbier.

Boendeexempel: Hotel Eolonor, från 4090 kr per vecka per dubbelrum. Det betyder 2045 kronor per person om ni är två som delar på dubbelrummet.

Flyg: Flyg kostar från 1926 kronor med Norwegian airlines från Stockholm till flygplatsen i Geneve.

Här kan du söka efter billigaste flyg.

Hyrbilsexempel: Sju dagars hyrbil, kategori liten, från 2087 kronor. Det blir ungefär 1044 kronor om ni delar det på två.

Kommentar: La Douay ligger på vägen till bergspasset Col du Grand Saint-Bernard och du kan åka på samma liftkort i fyra olika dalar. Chamonix ingår också i samma liftkort.

Totalt: 5014 kronor per person, om ni åker två personer. Tillkommer gör förstås bensin, liftkort, mat och dryck.

Chamonix

Budget/doldis-ort: Saint Gervais les Bains, två kilometer från Chamonix.

Boendeexempel: Hotell Le Fotenay kostar från 216 Euro eller 1952 kronor per vecka per dubbelrum. Det betyder 976 kronor per person om ni är två som delar på dubbelrummet.

Flyg: Flyg till Genéve den 11 januari och hem den 18:e, kostar från 1926 kronor med Norwegian airlines från Stockholm.

Här kan du söka efter billigaste flyg.

Hyrbilsexempel: Sju dagars hyrbil, kategori liten, från 2087 kronor. Det blir ungefär 1044 kronor om ni delar det på två.

Kommentar: En levande spa-by vid foten av Mont Blanc. Sex sammanlänkande liftsystem med västeuropas största fallhöjder finns runt knuten.

Totalt: Ungefär 3946 kronor per person, om ni åker två personer. Tillkommer gör förstås bensin, liftkort, mat och dryck.

Garmish-Patenkrichen

Budget/doldis-ort: Farchant, ligger tio kilometer från Garmish-Patenkrichen.

Boendeexempel: Hotell Atlas sport ligger några kilometer utanför Farchant. Det kostar från 294 Euro 2656 kronor per vecka för ett dubbelrum. Det blir 1328 kronor per person om ni är två som delar på dubbelrummet.

Flyg: München, flyg tur och retur med Norwegian airlines från Stockholm från 712 kronor.

Här kan du söka efter billigaste flyg.

Hyrbilsexempel: Sju dagars hyrbil kategori liten från 1558 kronor. Det blir 779 kronor var om ni är två som delar.

Kommentar: Klassisk ort för världscupen i skidor. Ligger vid Tysklands högsta berg och landets enda glaciär. Skidåkning varvas med bayersk kokkonst.

Totalt: 2819 kronor per person om ni är två personer som åker. Tillkommer gör förstås bensin, liftkort, mat och dryck.

(Prisexemplen är framtagna i oktober 2011 och gäller under vecka 7 i februari 2012, urvalet av alporter är gjort i samarbete med Holiday autos)

Fakta: Alperna

Alperna är en bergskedja i Centraleuropa.

Den upptar en yta av omkring 200 000 kvadratkilometer.

De länder som har del i Alperna är Frankrike, Italien, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien.

Högsta topp: Mont Blanc 4 810,45 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM