”Flygbiljetterna blir inte billigare än nu”

Flygprisindex visar på rekordlåga priser

RESA

Om du är sugen på att resa utomlands så är det ett läge att boka nu.

Det har aldrig varit billigare att köpa flygbiljetter – och dessutom kör flera flygbolag stora reakampanjer just nu.

– Det är verkligen guldläge på långdistansflyg, konstaterar Anders Hedberg, onlineredaktör på Aftonbladet RESA.

Det är undersökningen Flygprisindex som visar att priserna ligger väldigt lågt just nu.

Enligt indexet har priserna på flygbiljetter gått ner med tio procent det senaste året.

– Det är verkligen guldläge på långdistansflyg just nu. Jag bokade nyligen en biljett Stockholm–Manila för 6516 kronor tur och retur. Jag har flugit den sträckan nästan varje år i 20 års tid och aldrig har det varit så billigt som nu, säger Anders Hedberg.

Färre resenärer

Resesökmotorn Travelmarket.se, som ger ut Flygprisindexet, skyller nedgången på den internationella finanskrisen, som har gjort att flygbolagen har svårt att fylla planen.

En annan anledning till att det finns många biljetter att fynda just nu är att flera flygbolag kör ”mellandagsrea”, med kampanjer med bra priser.

– Tyska Lufthansa har smått otroliga kampanjpriser mest hela tiden. Tidigare i höst flög jag till Colombia för under 4000 kr t/r och just nu har de exempelvis Rio de Janeiro och Las Vegas för 4600 kronor, det är riktigt bra, säger Anders Hedberg.

Även SAS kör flera kampanjer just nu. De rear ut sina destinationer i USA, exempelvis Chicago för 4500 kr t/r under hela våren, förutsatt att du bokar före 17 januari.

Billigare flyga långt än kort

Enligt Flygprisindexet är det framförallt tre destinationer som ligger riktigt lågt i pris just nu: Dubai, Mexico City och Tokyo. Dit har det aldrig varit billigare att resa än nu.

Att flyga till Dubai en vecka i början av juni nästa år kostar runt 3000 kronor, motsvarande till Tokyo kostar cirka 4600 kronor.

Om du är sugen på att dra från vintermörkret redan nu i januari så är det billigt att resa till exempelvis Mexiko – sista minuten–priserna dit ligger runt 4000 kronor, vilket är riktigt bra.

Bra för resenärerna

Travelmarket.se´s vd, Ole Stouby, menar att de låga flygpriserna främst gagnar resenärerna.

– Det kräver naturligtvis att det fortfarande finns utrymme i ekonomin till att kunna resa, men så länge biljettpriserna sjunker lägre än resenärernas smärtgräns, så finns det naturligtvis en marknad för de historiskt låga priserna på flygbiljetter, säger han.

Tips för dig som letar billigt flyg

1. Det är bra att kolla upp lågprisbolagens sajter för att se om de lagt ut några kampanjer. Det kan också vara bra att använda ett oberoende resesök som exempelvis Flygresor.se, Destination.se eller Resguiden.se. för att hitta billiga biljetter.

2. Bäst är oftast att boka och betala online – och så tidigt som möjligt. Då finns de lägsta priserna.

3. Tänk på att lågprisbiljetter ofta inte går att boka om, eller så är det en hög ombokningsavgift och krångligt.

4. Om du vill flyga lågprisflyg till en destination som lågprisbolagen inte erbjuder direktflyg till, se till att ha god marginal mellan de olika flygen. Om ett blir föresenat och gör att du missar nästa, så får du oftast ingen ersättning.

5. Lås dig inte bara vid lågprisbolagen när du letar billiga flygbiljetter. Även de ”vanliga” bolagen kör kampanjer och reor. Om du har tur kan du till och med hitta billigare biljetter där.