Så gör du för att hitta billigaste resan 2012

Det finns tusenlappar att spara på att tänka rätt...

Foto: Thinkstock
Sugen på sol och bad? Kolla efter nya prisvärda destinationer 2012 – Sri Lanka är ett exempel. Inte lika populärt som Thailand – men minst lika vackert.
RESA

Håll koll på hur och när du ska boka årets resa – och spara tusenlappar.

Här tipsar experterna om bästa tiden att resa för att hålla kostnaden nere.

– Testa lite udda destinationer‚ säger Amelie Enström på resesökmotorn Destination.se.

Nu är det dags att boka årets semesterresa.

Men det gäller att tänka efter – det går att spara mycket pengar på att boka smart.

En vinterresa till solen, eller sommarens charter, kan skilja ganska mycket i pris beroende på när – och vart – du åker.

– Ett av de bästa tipsen är att försöka åka när det inte är skollov. Om du till exempel har möjlighet att åka redan nu före påsk i stället för veckan efter när skolorna har lov så finns det mycket pengar att spara. Generellt kan man säga att sista minuten–priserna går upp ungefär 25 procent under loven, säger Amelie Enström.

Tänk utanför boxen

Ett annat bra tips är att söka efter destinationer som inte alla upptäckt än. Varför inte testa Oman i stället för Egypten, eller Sri Lanka i stället för Thailand för årets solsemester?

Eftersom det är lite ovanliga destinationer kan det gå att få tag på prisvärda resor.

Exempelvis kan du bo på lyxigt fyr– eller femstjärnigt hotell en vecka i vackra Aqaba i Jordanien för under 6000 kronor per person.

Eller femstjänigt i Oman för 7080 kronor.

Kolla in fler tips för att hålla nere priset på semesterresan här nedan.

FAKTA

Experternas bästa tips:

Amelie Enström, VD på resesökmotorn Destination.se

Om du kan, undvik sportlovstiden under vecka sju till elva. Försök även att undvika påsklov, höstlov och jul och nyårstiden om möjligt – då går priserna på resor upp.

Åk till andra resmål än populära Thailand och Turkiet. Udda resmål som till exempel Jordanien, Oman eller Sri Lanka är ofta prisvärda.

Innan högsäsong så är priserna lägre. Undvik dock orkan– och regnperioder. Om du exempelvis vill resa till Thailand ”off season” så gör grundlig research, då regnperioder är olika för Phuket och östrasidan av Thailand. 

Maj månad och i början av juni innan skolsavslutningen är priserna lägre för den som kan ta semester.

Anders Hedberg, webbredaktör Aftonbladet RESA

Res rätt tid på året. Slutet på maj till början på juni, slutet av november till början av december samt veckorna efter nyår och trettonhelgen brukar sista minuten-priserna vara i botten.

Charter eller fixa resan själv – glöm inte att jämföra innan du bokar. Just nu är priserna på reguljärflyg extremt låga, framförallt på långdistans. I exempelvis Sydostasien vimlar det av prisvärda hotell som du sedan enkelt kompletterar den billiga flygbiljetten med.

Börja prenumerera på olika flygbolags nyhetsbrev. Då blir du bland de första som får veta när en ny kampanj drar igång och du hinner boka en billig biljett innan de tar slut.