Efter upproret: Prisras på solresor till Egypten

Turisterna sviker efter oroligt år

Foto: Thinkstock
RESA

Egypten är den stora förloraren bland turistländerna förra året.

Anledningen är förstås de våldsamma politiska upproren som skrämde bort besökarna.

Officiellt uppger Egypten att man tappat drygt 30 procent av turisterna, men vissa hävdar att det är ännu mer.

Efter de senaste årens framgångssaga för Egypten som turistland var 2011 året då man tappade. Den politiska revolutionen, som genomfördes med demonstrationer och ledde till våld på många håll, skrämde effektivt bort turisterna, och det verkar inte vara helt lätta att få dem tillbaka.

Trots att turistorter som Hurghada och Sharm el Sheik inte drabbades av våldet.

– Hade vi genomfört vårt planerade program hade Egypten för första gång varit den största vinterdestinationen, men så blev det inte nu, konstaterar Kajsa Moström på researrangören Apollo.

– Egypten har fått sig en rejäl smäll. Alla arrangörer har dragit ner med ungefär 30 procent på resor dit. Allt som ger en känsla av att ett resmål är oroligt gör att resenärerna drar öronen åt sig, säger Lottie Knutsson på Fritidsresor.

90 procent ner

Att Egypten tappade turister är klart. Frågan är dock hur mycket man egentligen tappade.

Enligt de officiella siffrorna minskade antalet turister med en tredjedel.  Men nu menar arrangörer och anställda inom turistnäringen att den egentliga sanningen är att Egypten förlorat så mycket som 90 procent av sina turister, rapporterar ETurbonews.

– Siffrorna speglar inte verkligheten. I vårt företag har antalet kunder sjunkit med 90 procent och andra företag har sett samma ras, säger ägaren till turoperatören Lucky Tours, som verkar vid Röda Havet, Luxor och Aswan till Travelnews.

Antalet europeiska turister, som är den största turistgruppen i Egypten, minskade med 35 procent förra året. Från 11,1 miljoner 2010 till 7,2 miljoner 2011.

Fyndläge

Den positiva sidan av tappet är att många arrangörer rear ut sina resor, så för dig som vill finns det riktiga kap att göra.

– Jag bokade precis en resa för fyra personer i en vecka i maj på fyrstjärnigt hotell för 15 000 kronor. Det är så bra så det gick inte att motstå, säger reseexperten Claudia Gomez på resesökmotorn Destination.se.

Några fler exempel på riktigt bra priser är sju dagar på trestjärnigt hotell i Sharm el Sheik i april för 2793 kronor, eller åtta dagar på femstjärnig resort för 4350 kronor.