Så slipper du långa köer på flygplatsen

Knepen som gör att du tar dig fortare fram

Foto: WIKIPEDIA
Kö till incheckningen, kö till säkerhetskontrollen, kö vid gaten, kö till flygplanet – men det finns knep för att slippa den plågan.
RESA

Flera stora flygplatser dras med långa köer vid kontroller och bagageutlämning.

Men det finns sätt att minska väntetiden.

Heathrow och Stansted i London och JFK i New York är några flygplatser som uppmärksammats på grund av sina långa köer i samband med flygningarna. Såväl pass- och säkerhetskontroll som bagageutlämning tar lång tid.

Betala för att gå av planet snabbt

Många resenärer är beredda att betala för att ta sig fram snabbare. Till exempel visar en ny undersökning gjord av sajten Airfarewatchdog.com att 16 procent av de tillfrågade var beredda att betala extra för att komma av planet först.

Inte bara i affärsklass

Tidigare har snabba säkerhetskontroller varit förunnat resenärer i affärsklass. På flera brittiska flygplatser, till exempel Manchester Airport, kan nu alla använda Fast Track-tjänsten genom att betala en summa på 3,50 pund (drygt 35 kronor).

FAKTA

5 tips för att ta sig snabbare fram

Den brittiska dagstidningen The Daily Telegraph har listat sätt att försöka undvika de värsta köerna.

Flyg från en lokal flygplats

Mindre flygplatser kan få problem när flera plan landar samtidigt, men oftast går det fortare att ta sig igenom kontrollerna vid en mindre flygplats än vid en av de stora trafikknutarna. I de flesta fall är det sedan smidigt att byta till anslutningsflyg på en större flygplats.

Res mitt på dagen

Om du flyger till och från en storflygplats, försök att boka in flyg som avgår och landar mitt på dagen. Mellan 10 och 14 är det oftast färre plan, och inte är planen heller lika fulla. Värst är förstås de stora resedagarna inför helger och semestrar.

Sitt långt fram

Be om en plats långt fram i planet så att du kommer av snabbt. Om du flyger med ett bolag som inte har bestämda sittplatser kanske du vill betala en extra slant för att få gå ombord bland de första och på så sätt välja en plats långt fram.

Res bara med handbagage

Du måste fortfarande igenom säkerhetskontrollen men slipper den långa och tråkiga väntan vid bagagebandet. Hur stort handbagage man får ha med sig varierar mycket från flygbolag till flygbolag - så informera dig innan avresa.

Betala för snabbkontroll

Du kan få gå i gräddfilen genom säkerhetskontrollen mot avgift på till exempel på Manchester Airport.

ARTIKELN HANDLAR OM