Lyxyachterna invaderar OS

1 av 7
Den 126 meter långa "Octopus" är redan på plats. Fartyget ägs av Microsoftgrundaren Paul Allen.
RESA

Nu ankrar världens miljardärer sina lyxfartyg.

I Cannes? Monaco? Västindien? Nej, i Themsen i centrala London.

100 superyachter väntas vara på plats under OS

På plats är redan 414 fot (126 meter) långa "Octopus", Microsoftgrundaren Paul Allens skönhet, med 57 personer i besättningen. Så även "Illona", värderad till 920 miljoner kronor och ägd av Frank Lowy som ligger bakom en kedja av shoppinggallerior i England och USA, skriver Daily Mail.

Rustats för miljarder

Superyachterna som vanligtvis brukar förtöjas utanför världens mest exklusiva stränder samlas nu i stället längs kajerna i de slitna östra delarna av London. Här har så klart rustats för miljarder inför OS, men många av de förtöjda fartygen har ändå utsikt över nedgångna industrier och fabriker.

På ingång är också världens största privatägda yacht. Oljemiljardären och fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovichs "Eclipse" är 557 fot (170 meter) lång. Med två pooler, två helikopterplattor, disco-sal, 30 kabiner, biograf, miniubåt och eget missilförsvarssystem har den allt en miljarädr kan tänkas önska. Abramovichs svit är bepansrad och skyddas av skottsäkra fönster och ett lasersystem som ska omöjliggöra för paparazzifotografer att med telelinser fånga honom på bild.

100 lyxjakter på plats

Under OS väntas totalt 100 lyxjakter förankra i floden Themsen som rinner genom London, skriver Daily Mail.

Men bara för att man lagt en förmögenhet på själva båten är man inte hemma. Att lägga till vid Tower Bridge i centrala London under de två OS-veckorna kostar totalt 735000 kronor, bara i ankringsavgift, enligt Daily Mail.

Och för den som inte tar den egna jollen med sig finns så klart alternativ. Superyachten "Seanna", 213 fot (65 meter) lång, ligger redan förtöjd på lämplig plats och kan hyras för den nätta summan av 3,4 miljoner kronor. Men då får man också ha den en hel vecka.

Och föredrar man något lite mindre finns också "Harle" tillgänglig. 146 fot (44 meter) lång och till det överkomliga priset av 1,6 miljoner kronor för en vecka. Och då ingår även den 9 man starka besättningen.

FAKTA

Fler fartyg på väg:

The Maltese Falcon - ägs av grekiska mijardärskan Elena Ambrosiadou

Leander - ägs av parkeringspampen Donald Gosling, mannen bakom parkeringsjätten NCP car park

Gogypus - ägs av Bill Gates