”Min son började hallucinera”

Spaniensemestern blev en mardröm för familjen Rahmani

1 av 2 | Foto: Privat
Shervin rahmani med sonen André var lättade när de kom ned till ambulansen.
RESA

Far och son Rahmani skulle ut och vandra i bergen. Men vattnet tog slut – och plötsligt förvandlades familjens solsemester i Spanien till en mardröm.

– Min son började hallucinera, säger pappa Shervin Rahmani.  

Familjen Rahmani från Göteborg hade tänkt att åka till Spanien för att vila upp sig.

De bodde hos hos några vänner i Villa Joyosa, en ort norr om Alicante vid den spanska östkusten.

– Vi var mest vid poolen och ett par gånger var vi nere vid havet.Tanken var att vila, säger pappa Shervin Rahmani, 46. 

Ville bestiga berget Puig Campana

I närheten av Villa Joyosa ligger det 1406 meter höga berget Puig Campana. Shervin bestämer sig för att bestiga berget tillsammans med sin son André, 14, och en vän till familjen.

– De som vi bodde hos oss sa att berget var lätt att bestiga, det skulle ta ungefär 2,5 timme. Men det var inte så lätt faktiskt.

Trion hade tänkt att gå upp tidigt för att undvika värmen, men blev försenade. Strax efter klockan 8 började de gå uppför berget.

– Den första 1,5 timmen var vi på skuggsidan. Då var det inte så farligt. Vi hade med oss ungefär sex liter vatten och lite vindruvor. Det skulle räcka gått och väl fram och tillbaka, säger Shervin.

Resan ner blir en mardröm

Men väl uppe på toppen märker Shervin att vattnet redan börjar ta slut.

Resan ner förvandlas plötsligt till en mardröm.

Både vännen till familjen och sonen André börjar känna av uttorkningssympton i den drygt 35-gradiga hettan.

På vägen ner bestämmer de sig för att ringa räddningstjänsten som dröjer. En stund senare sätter de sig i skuggan för att vila. Shervin och André vill vänta men vännen till familjen tar beslutet att gå ner ensam.

André mår sämre än Shervin.

– Min son började hallucinera, men blev bättre under tiden vi vilade oss. Han hade väldigt starkt psyke och gav inte upp.

Försöker ta sig ner själva

Räddningstjänsten fortsätter att dröja. Till slut väljer även Shervin och André att gå ner den sista biten själva. Vid 16-tiden på eftermiddagen, när de nästan är nere, möter de en polis och personen som de bor hos i Villa Joyosa. De får vård men ingen behöver uppsöka sjukhus. Även vännen som de besteg berget med klarar sig oskadd.

Händelsen inträffade i fredags och i går åkte familjen Rahmani hem till Göteborg.

Trots den traumatiska upplevelsen kan Shervin skoja om händelsen.

– Jag har tjatat på mina barn att vi måste göra saker tillsammans som är ett minne för livet. När vi satt där och vilade sa André "pappa det här blir ett minne för livet". Och det här lär vi ju inte glömma bort, säger Shervin.