Felstavningen kostar Börje 1 700 kronor

Kostsamt att stava efternamn fel vid köp av flygbiljetten

Foto: Privat
Börje Lantto med fruns dotter Natthawan, vars efternamn han råkade stava fel när de bokade flygbiljett.
RESA

Börje skrev bokstaven t en gång för mycket när han skrev efternamnet Lantto.

Misstaget står honom nu dyrt.

För att ändra i flygbiljetten tvingas Börje betala nästan 1 700 kronor till resebolaget Travelstart.

– Jag höll på att ramla av stolen när jag såg det, säger han till Aftonbladet.

Familjen Lanttos flygbiljetter, där dotterns namn är felstavat.

När Börje Lantto skulle boka flygbiljetter från Thailand till Sverige till sig själv, sin fru Punnada och fruns dotter Natthawan gjorde han ett misstag.

– När jag skrev ut biljetten såg jag att jag stavat Lantto med tre t i stället för två. Jag hade lagt till en bokstav för mycket, säger Börje till Aftonbladet.

Trist besked

Med hemresan från Thailand bokad mer än ett halvår innan den bär av i april trodde han att det inte skulle vara något problem att rätta till misstaget.

Men det var det.

Travelstart som sålde biljetten till finska Finnairs flygning kunde bara lämna ett trist besked efter att Börje mejlat om misstaget:

”Gällande namnproblemet med att du angivit LANTTTO/NATTHAWAN MISS med ett T för mycket så har jag varit i kontakt med flygbolaget och vare sig de eller vi kan garantera att det går att resa med en bokstav fel. Det är möjligt att korrigera namnet mot en kostnad på 1695:-”, skrev Travelstarts kundtjänst tillbaka till Börje.

Med avbeställningsskydd och servicepaket för de tre biljetterna hade paret Lantto redan betalat drygt 16 500 kronor för hembiljetterna. Dessutom hade de köpt flygbiljetter till Thailand för Börje och Punnada för drygt 11 500 kronor.

Trots 28 000 kronor betalade vill Travelstart nu ha mera pengar.

– Det var en bokstav för mycket och de vill ha 1 695 kronor för att ta bort den. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Hos Travelstart uppger man att avgiften för att ändra ett felstavat namn är olika beroende på vilket flygbolag man får åka med.

– Jag kan inte gå in på det specifika ärendet, för jag kan inte ge ett kvalificerat svar utan att sätta in mig i historien, säger Marléne Wallberg, marknadsdirektör på Travelstart till Aftonbladet.

1 000 kronor mer

– Rent generellt kan jag säga att flygbolagen har regler för vad som gäller för varje flygbiljett, och vi måste följa de reglerna. Gör vi inte det kan vi bli straffade med väldigt kraftiga avgifter, fortsätter hon.

När Aftonbladet kontaktade Finnairs kundtjänst uppgav man att avgiften för att ändra ett namn är 75 euro, knappt 650 kronor.

– 75 euro är våran avgift, sedan har resebyrån sin egen avgift, säger man på Finnairs kundtjänst.

Priset för Börje Lantto blev alltså mer än 1 000 kronor högre.

– Om 1 700 kronor är ett skäligt pris eller inte kan jag inte uttala mig om då jag inte satt in mig i ärendet, säger Marléne Wallberg
Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt Finnairs presstjänst.