135 magsjuka på kryssningsfartyg

Inte första gången Voyager of the Seas drabbas

Foto: AP
Voyager of the Seas i Villefranche sur Mer i södra Frankrike 2009, då det fanns misstanke om svininfluensa ombord.
RESA

135 personer insjuknade i kräksjuka mellan Nya Zeeland och Australien.

Men passagerare som klev på fartyget i Sydney säger att de inget fick veta om utbrottet ombord.

Långa köer bildades vid hamnområdet vid Circular Quay i Sydney igår när nya passagerare fick vänta med att gå ombord på kryssningsfartget Voyager of the Seas.

Ombord städade man efter att 135 personer hade insjuknat i norovirus under kryssningen till Sydney. Viruset är känt i Sverige för att orsaka vinterkräksjuka.

Visste ingenting

En taleskvinna för rederiet Royal Caribbean säger till den australiensiska nyhetssajten Adelaidenow att köerna vid terminalen inte berodde på magsjukan ombord. I stället säger hon att passagerarna helt enkelt hade kommit till terminalen för tidigt.
Det råder delade meningar om hur tydlig informationen var till de ombordstigande passagerarna. Många säger att de inte informerades om magsjukan. Rederiet delade ut ett informationsblad, men det verkar inte ha nått alla.

Passageraren Hayley Walls från Brisbane säger tilll Adelaidenow att hon inte hade en aning om magsjukan ombord.

-Jag undrade varför de städade så mycket.

Hon säger att hon köade i en och en halv timme utan att få information.

Hytterna var inte klara

När passagerarna väl kom ombord fick de inte gå till sina hytter utan hänvisades till restaurangen Windjammer. Hytter som skulle finnas tillgängliga klockan ett städades fram till klockan fyra.

Rederiet Royal Caribbean förklarar att de i förebyggande syfte genomförde en extra noggrann städning, både ombord och på färjeterminalen. De tillhandahöll också gratis rådgivning av läkare vid symptom på magsjuka och erbjöd ombokning för de som kände sig obekväma med situationen.

Inte första fallet för rederiet

Det är inte första gången virusepedemier härjar ombord på rederiet Royal Caribbeans kryssningsfartyg. 2009 sattes passagerare på Voyager of the Seas i karantän då man misstänkte svininfluensa ombord, och året efter insjuknade 600 personer på en månad på Voyager of the Seas systerfartyg Vision of the Seas.

Även andra rederier har drabbats av liknande utbrott. I februari i år blev exempelvis 500 magsjuka på två av Princess Cruises fartyg i Karibien.