Man löpte amok på svenskflyget - tvingades nödlanda

RESA

En man slog och viftade omkring sig ombord ett Novair-plan på väg från Goa till Kastrup och Landvetter.

Situationen blev till slut så allvarlig att planet tvingades landa i Turkiet.

– Det var givetvis en obehaglig situation, säger Kajsa Moström, presschef på Apollo.

Planet var på väg från Goa i Indien till Kastrup och Landvetter, via Kuwait. Ombord fanns många av Apollos resenärer på väg hem från semester.

Efter mellanlandningen i Kuwait började en man slå omkring sig, inte mot någon person, men ändå så att många på planet reagerade. Mannens viftande tilltog och han lyckades slå hål på en plastruta, som sitter in mot planet vid fönstren.

– Själva rutan är väldigt tjock så det var aldrig någon fara, men det är givetvis obehagligt när det här händer i ett så begränsat utrymme, säger Kajsa Moström.

Kabinpersonalen försökte efter det få honom att sitta ned.

– När det inte fungerar ropar man ut och frågar efter poliser eller personer med väktarutbildning ombord, säger Kajsa Moström, presschef på Apollo.

Var en säkerhetsrisk

5-6 personer hjälper kabinpersonalen att sätta handfängsel på mannen och spänna fast honom i en flygstol med hjälp av spännband.

Trots att han sitter fast ordentligt försöker han ta sig loss och kräver mycket uppmärksamhet från kabinpersonalen.

– Kaptenen tog då beslut att landa i norra Turkiet. Det är en säkerhetsrisk när en enda passagerare kräver all uppmärksamhet från personalen, säger Kajsa Moström.

"En obehaglig situation"

När planet landat i Turkiet togs mannen om hand av turkisk polis. Efter ett stopp på två timmar kunde man åter lyfta mot Danmark och Sverige.

Ingen ombord ska ha kommit till skada.

Vid de två landningarna tog kaptenen tid att samla de avstigande passagerarna och berättade hur och varför han tagit beslutet att landa.

– Vår personal som mötte resenärerna har sagt att stämningen var lugn och att man tyckte personalen skött sig bra. Men det var givetvis en obehaglig situation, säger Kajsa Moström.