Så reser du som billigast i sommar

Här är bästa tipsen som ser till att du klarar semesterkassan

RESA

Svårt att få pengarna att räcka till på semestern?

Det finns knep.

Kolla in bästa tipsen för att hålla nere kostnaderna.

Att få semesterkassan att räcka till är något många brottas med inför sommaren.

Enligt en undersökning från marknadsundersökningsföretaget Yougov, på uppdrag av Forex bank, uppger hela tre av fyra svenskar uppger att de anstränger sig extra för att få ihop till semesterkassan.

Vanligaste sätten är mer jobb eller extrajobb, mindre utgifter och att sälja saker på Blocket.

Gör inte som alla andra

Men det finns en del knep att ta till – som kan spara in tusenlappar i bästa fall.

– Många är omedvetna om hur stor skillnad det är på resepriser. Ett av de bästa tipsen är att försöka åka när det inte är skollov. Generellt kan man säga att sista minuten–priserna går upp ungefär 25 procent under loven, tipsar Amelie Enström på resesökmotorn Destination.se.

Här nedan är fler smarta tips för att få pengarna att räcka längre.

FAKTA

Så kan du spara tusenlappar på din semesterresa:

Gör en resebudget innan du reser, där du räknar in alla småutgifter som glass och hyra för handdukar. På så vis får du koll på vart pengarna rinner iväg.

Jämför kostnadsnivåer på olika resmål. Det är exempelvis betydligt billigare att äta och turista i Turkiet än i Frankrike. Har du en tajt budget kan det vara läge att välja ett land där det är billigt för oss svenskar.

  Jämför noga olika resor. Ibland är det billigast att välja en färdig paketresa, ibland är det billigare att boka flyg och boende själv separat.

Ett av de lättaste sätten att få ner priset på flyg är att stå ut med mellanlandningar. Ta med sig sista arbetet, den där boken du alltid velat läsa eller annan underhållning så behöver det inte bli så tråkigt. Ett bra tips är dock att ta med sig egen matsäck att äta – om du spenderar några timmar på en flygplats är det lätt att du spenderar lika mycket på mat och dryck som det du sparade in på att mellanlanda.

Om du flyger reguljärt är det ofta billigast att flyga olika flygbolag ut och hem. Norwegian är ett av de lågprisbolag som ofta är billligt när du ska lämna Sverige. När du ska hem kan det vara läge att jämföra med andra bolag.

Kolla om du kan hyra bostad i stället för att bo på hotell. Många gånger går det lätt att hitta något att hyra, och det behöver inte bli sämre än hotellet.

Var flexibel med när du ska åka och vart du ska. Då kan det finnas mycket pengar att spara.

Spana efter kampanjer och utnyttja dem.

Boka tidigt. Det blir billigare. Om du inte vågar satsa på en sista minuten – har du tur kan du hitta ett riktigt kap, men det är också stor risk att det blir dyrare. Priserna på sista minuten varierar, är det till exempel dåligt väder här hemma i Sverige ökar efterfrågan och priserna går upp. Om du planerat att resa vid en tid då många reser, så är det antagligen dyrt med sista minuten.

Res i början av sommaren hellre än slutet. Framförallt om du ska resa på charter. Mot slutet av sommaren har nämligen resten av Europa semester, så då går ofta priserna på boende upp – många gånger  kan det skilja med flera tusenlappar på bara en vecka.

Dra in på de små utgifterna och undvik impulsköp.

Extra prisvärda resor i sommar:

14 dagar femstjärnigt i Altinikum, Turkiet, i slutet av juli: 3438 kronor

7 dagar femstjärnigt i Algarve, Portugal, i början av juni: 2707 kronor

14 dagar femstjärnigt i Algarve, Portugal, i början av juni: 5130 kronor

14 dagar all inclusive femstjärnigt, Costa del Sol, Spanien, i mitten av augusti: 5696 kronor

7 dagar all inclusive femstjärnigt, Kreta, Grekland, mitten av augusti: 5791 kronor