Bråk mellan påklädda och nakna i Las Palmas

Foto: EPA/EFE
Enligt lokala nyhetssajten Miplayadelascanteras har bråk uppstått på stranden Las Canteras mitt i turistorten Las Palmas, mellan nudister och övriga turister.
RESA

Vissa ilsknar till när andra klär av sig på en strand i Las Palmas, Gran Canaria.

Bråken mellan nudister och påklädda har fått polisen att rycka in, rapporterar en lokal nyhetssajt.

– Jag har aldrig sett en nakenbadare här, säger Olov Frankner, ordförande i Skandinaviska Turistkyrkan på Gran Canaria.

Enligt lokala nyhetssajten Miplayadelascanteras har bråk uppstått på stranden Las Canteras mitt i turistorten Las Palmas, mellan nudister och övriga turister.

Senast förra söndagen har polisen ingripit mot två nudister som kommit i gräl med personer i sin sandiga omgivning, som inte uppskattat de oskylda kroppshyddorna.

Osäker polis

Polisen, som ska ha kopplats in vid flera liknande köttsliga dispyter, uppges ha gjort det man kunnat för att hålla ordning. Samtidigt är stadens ordningsmakt osäker på vad man har för rättsliga möjligheter att be turisterna klä på sig, uppger sajten.

Enligt lokaltidningen La Provincia har fem personer bötfällts för nudism, eftersom det är förbjudet på den aktuella stranden.

Svenska Ving, Apollo och Fritidsresor har alla hotell i området, men ingen från resebolagen uppger att de känner till nudistbråken.

– Det här är inte något som har att göra med vår verksamhet, och det är ingenting vi har hört något om, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

– Varken våra gäster eller vår personal har märkt något, säger Barbro Holmberg på Ving.

Aldrig sett

Olov Frankner, ordförande i Skandinaviska Turistkyrkan på Gran Canaria, bor med sin fru i Las Palmas under höstarna och vintrarna. Han beskriver den långa strandpromenaden och stranden som ständigt livlig och fylld av människor. Han blir förvånad över nyheten.

– Det här måste vara en särskild företeelse. Jag har aldrig stött på det här. Där ligger turister hela dagarna och jag har aldrig sett en nakenbadare. Topless är väl ingen sak numera, men underlivet har jag inte sett någon som solat utan baddräkt, säger han till Aftonbladet.

Frankner tar upp att det sedan länge finns ett känd del av stranden i Maspalomas söder om Playa Inglès, med nudister.

Annan strand "tyskt revir"

– Där har tyskarna revir. De som tycker det är anstötligt undviker väl den delen av stranden.

Däremot har han som sagt aldrig upplevt nudister i Las Palmas. Han resonerar om hur det skulle tas emot om nudister började nyttja stranden.

– Jag tror att det är befolkningen och spanjorerna själva som skulle ha åsikter om det. Bland skandinaver är väl toleransen större. Men jag kan tycka att det inte är lämpligast plats för det. Det är en aktiv strand. Det skulle bli vad man i Sverige kallar förargelseväckande beteende.