Korsika runt på sju dagar

Foto: ANNIKA GOLDHAMMER
Stranden i Propiano, Korsika.
RESA

I år firar Tour de France, världens mest kända cykeltävling, 100 år. Sommarens jubileumslopp får en spektakulär start – på Korsika.

Resa har gjort en mer avslappnad Tour de Korsika – och hittat de bästa depåerna för sommarens skönaste roadtrip.

Dag 1: Porto-Vecchio

Den chica badorten Porto-Vecchio på ­sydöstra Korsika är öns svar på St Tropez. I hamnen ­ligger yachterna på rad. På uteserveringarna längs ­hamn­promenaden serveras skaldjursplatåer och champagne.

Här går startskottet för årets Tour de France – och min rundresa på ön.

Cyklisterna kör raka spåret till Bonifacio längst i söder. Jag gör en avstickare till Palombaggia, en av öns finaste stränder. Stranden ligger gömd i pinjeskogen en bit söder om Porto-Vecchio. Sanden är vit och mjuk, och havet karibiskt turkost.

Här stannar jag en heldag.

När solen börjar dala borstar jag av sanden, byter flipflops mot finskor och styr vidare mot strand­hotellet Le Belvédère. Det är något så ovanligt som ett trestjärnigt hotell – med en restaurang med stjärna i Michelinguiden. Att dinera på Restaurant Gastronomique är en av Korsikas främsta gourmetupplevelser. Köket förvaltar öns kulinariska traditioner, men med en modern och kreativ tvist. Huvudrätterna kostar uppemot 500 kr, vilket gör att avsmakningsmenyn för cirka 1 200 kr plötsligt känns som ett fynd.

Tips: Har du inte råd att äta middag på Restaurant Gastronomique rekommenderas en after beach-drink på den mysiga terrassen lagom till solnedgången. ­Fortsätt sedan till någon av de enklare krogarna i Gamla stan i Porto-Vecchio.

Läs hela resportaget i nya numret av tidningen Resa – i butik 1-30 april 2013.

Läs hela reportaget i nya numret av Resa

Nya numret av tidningen Resa finns i butik från annandag påsk till 30 april.

Ur innehållet:

40 sidor Medehlhavet – Grekland, Kroatien, Turkiet, Spanien, Korsika.

24 timmar Shanghai.

25 appar för resan.

9 höjdartips i Amsterdam.

7 dagars kryssning – så dyr blev den med allt inräknat.

Annika Goldhammer/ text & foto

ARTIKELN HANDLAR OM