Hundexperten: Så mår hunden bäst på resan

Foto: ANGELICA SÖDERBERG
Lars-Åke Wilhemssons borderterrier Pajas får stanna hemma när husse åker utomlands.
RESA

Hunden är många människors bästa vän, men hur blir det på semesterresan? Ska hunden stanna hemma? Och hur gör man om man vill ta med hunden utomlands? Hundägarutbildaren och tv-profilen Jeppe Stridh ger sina bästa tips.

Om man planerar en intensiv semester där man ska resa runt mycket är det faktiskt bättre att lämna bort hunden, säger Jeppe Stridh, hundägarutbildare och känd från SVT's "Hundkoll".

– Då har hunden det bäst på pensionat eller hos en bekant, säger han.

Hundvakt vid resor utomlands

Artisten Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson reser mycket i sitt jobb som artist och tar då oftast med sig 11-åriga Pajas, men ska han utomlands får borderterriern stanna hemma.

– Jag har en så bra hundvakt som heter Gunilla som jag kan lämna till när jag är borta och min familj ställer också upp, säger han.

När artisten spelade på Rondo i Göteborg hade teatern fått ett brev av Daisy, 84, som gärna vill ta hand om Pajas.

–  Innan jag lämnade honom sa Christer Lindarw "Gud, tänk om hon kokar kaninsoppa på Pajas!", haha. Men hon var så gullig och har tagit hand om honom jättefint, säger Lars-Åke.

Sätt upp lappar

Alla har inte lika lätt att hitta hundvakt men Lars-Åke Wilhelmsson tipsar om att kolla runt bland vänner, bekanta och bekantas bekanta.

– Man kanske kan fråga tre, fyra stycken så att det inte blir så stor belastning. Då kan de ha hunden några dagar var, säger han.

Ett annat alternativ är att sätta upp lappar i till exempel trappuppgången eller i mataffären.

– Det är ett jättebra sätt! tycker Lars-Åke.

Något som också Jeppe Stridh håller med om.

– Absolut, det är bra. Det gäller bara att veta hur vederbörande är, ta reda på det i god tid innan semestern så du kan vara säker på att allt blir bra, säger han.

Jeppe Stridh föreslår också att kolla upp hundpensionat med bra omdömen.

– Det har dock blivit ganska kostsamt, kring 200 kronor per dygn och ofta med dubbel taxa på helgen. Men det är ett bra alternativ om ingen annan kan passa, säger han.

Jeppe Stridhs hundvaktstips

Se till att det är en pålitlig bekant som tar hand om hunden eller ett bra pensionat som du fått rekommendationer om.

Gör en tvåstegsraket – fråga en person till om den kan hoppa in och ta hand om din hund om den första skulle få förhinder.

Hundens hälsostatus kan förändras. Var noga med att informera hundvakten om vad som gäller om hunden blir sjuk.

Framförhållning! Var ute i god tid.

Hit får du ta med dig hunden

Best Western erbjuder över 1900 hundvänliga hotell världen över där alla hundar får en välkomstpresent i form av ett VID-paket, Very Important Dog, när de checkar in.

bestwestern.se

För en summa av 300 kronor per dag får hunden följa med (nästan) överallt på c/o Hotels, som finns på flera ställen i landet. Kockar på Grythyttan har komponerat en speciell hundmeny med delikatesser.

careofhotels.com

Det finns en del pensionat, vandrarhem och hotell som tillåter hundar. Gör research via nätet eller kontaka turistbyrån på det ställe du önskar åka till, de har ofta många bra tips.

barnsemester.se är exempel på en sajt som listat hundvänliga vandrarhem.

Om du ska resa utomlands med hunden

Jordbruksverket har information om vilka lagar som gäller i olika länder. Observera att rabies på senare tid har förekommit i bland annat Spanien. Mer information finns på jordbruksverket.se

Saker som bör tänkas på för att förhindra sjukdomar på resan, vaccinationsråd bland annat. sva.se

Tullregler när du reser med hund. tullverket.se

Svenska Kennelklubben har bra allmänna råd om resor med hund. skk.se

Glöm inte kolla upp vilka regler som gäller för det bolag du bokat resan med!