Svenskar offer för ny taxibluff i Rom

Låstes in - taxiföraren anmäld för frihetsberövande

Foto: AP
Du tror att du får åka i en privat taxi – men upptäcker sedan att du måste dela den med andra.
RESA

När de svenska turisterna upptäckte att de hade köpt en resa i en gemensam taxi ville de lämna bilen.

Då låste taxichauffören in paret och lämnade dem på parkeringen.

En ny typ av taxibluff har upptäckts på Roms största flygplats Fiumicino. Turister plockas upp av taxichaufförer som utlovar ett fast pris för en resa till centrala Rom, utan att tala om att det rör sig om en kollektiv taxi. När turisterna upptäcker att de ska dela taxi med andra och vill dra sig ur, tvingar taxichauffören dem att stanna kvar genom att låsa in dem i bilen.

Svenskarna skrek och försökte ta sig ut

Bluffen har upprepats ett flertal gånger de senaste månaderna, och i slutet av juni råkade ett svenskt par illa ut, rapporterar den italienska dagstidningen Il Messaggero.

En patrull från flygplatspolisen Polaria upptäckte plötsligt ett par som skrek och försökte ta sig ut ur en mörk och låst van som stod på korttidsparkeringen utanför flygplatsen. Poliserna försökte lugna paret och stannade kvar tills chauffören återvände med ytterligare ett par turister. Svenskarna släpptes ut och kunde då berätta att de i ankomsthallen erbjudits taxi in till Rom för 50 euro, men velat gå ur bilen när de förstod att det rörde sig om en kollektiv resa. Chauffören, en 22-årig man, låste då in dem i bilen, och lämnade parkeringen för att hämta fler passagerare.

Turist blev misshandlad och rånad

Chauffören, som har en så kallade NCC-licens, och därmed har rätt att köra taxi, är nu anmäld för frihetsberövande och riskerar också att förlora sin licens.

Det är vanligare att den här typen av bluffar utförs av svarttaxichaufförer, rapporterar italiensk media. Det var till exempel fallet när en bangladeshisk man, den 21 juni misshandlades och rånades när han och hans familj liksom det svenska paret vägrade åka med i en kollektiv taxi.