Alkotest införs för Venedigs gondoljärer

Lokala politiker har fått nog av fylleincidenter

Foto: THINKSTOCK
Blås i alkomätaren, tack!
RESA

Fråga till alla er som någon gång åkt gondol i Venedig:

Tyckte ni inte att gondoljären var lite i hatten?

Nåväl, det ska bli slut på det från och med nu.

Alkotester införs.

Ja, ni läste rätt.

Efter en räcka klagomål när det gäller just berusning av olika grader ser det fackförbund gondoljärerna tillhör ingen annan utväg än att själva lägga fram förslaget.

Nicola Falconi, president i fackförbundet, bekräftar för den italienska nyhetsbyrån ANSA att gondoljärerna i fortsättningen måste genomgå samma test som vilken bilförare som helst. Hans förslag ligger nu hos stadsfullmäktige i Venedig och väntas klubbas utan protester.

Strippande blev droppen

Droppen som fick den venetianska bägaren att rinna över kom i förra veckan.

En ung gondoljäraspirant tvingades då att strippa vid uttagningen för att sedan ta en simtur i kanalen alldeles invid det berömda Markustorget. Vad värre var för de inblandade - allt fångades på en video som sedan postades på nätet. När det visade sig att de inblandade gondoljärerna var berusade, var måttet rågat.

Lokala politiker krävde omedelbart att de som var inblandade i incidenten ska stängas av på livstid.

Två av politikerna, Enrica Berti och Chiara Marri, säger enligt Daily Mail: ”Gondoljärerna representerar vår stad inför hela världen. Då måste de inte bara respektera Venedigs kultur och historia utan också den mänskliga och sociala andan av våra medborgare.”