Tornado i stället för solstol på semestern

Svenskar lämnar solstolen för äventyr

Trots att årets tornadosäsong har varit dödlig fortsätter resenärer lockas till tornadoland för att möta de extrema vindarna.
RESA

Vågar du göra semestern till ett minne för livet – eller kanske det sista du gör?

Trenden med extremresor växer i Sverige.

Medan andra gömmer sig i skyddsrum packar Denverborna Roger och Caryn Hill sin buss full med turister.

Trots att årets tornadosäsong har varit dödlig fortsätter resenärer lockas till tornadoland för att möta de extrema vindarna.

– Grejen är när du kliver ur minibussen och känner spänningen i luften före stormen, säger brittiska Gayle Dawes till Sky News.

Extremresor populära i Sverige

Extremresor finns inte bara i USA. De blir allt populärare i Sverige också.

Svenska Xtravel erbjuder bland annat helikopterskidåkning i Alaska. Rosa Bussarna, som blev rikskända 1999 när SVT visade dokusåpan Karavan, kan ta dig till områden som UD helst ser att du håller dig borta från.

– Vi gjorde en resa för några år sedan där vi mötte gerillagrupper i skogen, säger Stefan Liljegren, reseproducent på Rosa Bussarna.

Och efterfrågan växer.

– Vi får många nya resenärer som kommer från charterbolagen och som nu vill uppleva mera på sina resor, säger Stefan Liljegren.

Psykolog: Hjälper oss socialt

En något lugnare kick som erbjuds är gruppresa till katastrofområdet runt Tjernobyl. För den med pengar att bränna säljer det svenska resebolaget Moments rymdresor.

Men varför?

– Det väldigt förstärkande socialt. Om du berättar för folk att du ska åka till Gran Canaria och ligga i en solstol så är det inte så många som bryr sig. Men om du berättar att du ska åka till Alaska och brottas med grizzlybjörnar så kan du berätta lite mer, säger Dan Katz, legitimerad psykolog.

FAKTA

Extremalternativ till solstolen

Heliski - Åk skidor i orörd snö längs med Japans eller Alaskas branter. För 26 995 kronor kan du boka tio dagar med Xtravel.

Tjernobyl - Besök katastrofområdet efter Tjernobylkatastrofen. För 1 550 kronor får du tillbringa en heldag i spökstäderna med Östresor.

Rymden - För en dryg miljon kan du tillbringa 5-6 minuter i rymden. Boka med svenska Moments.

Afrikabussar - Åk buss genom Afrika med Rosa Bussarna för 39 900 kronor.

Vandring i Burma - Vandra och cykla genom Burmas ödemarker. Från 28 998 kronor med Temaresor.

ARTIKELN HANDLAR OM