”Mat låg ute i solen under flera timmar”

Minst 19 är drabbade av magsjukan

PÅ SJUKHUS Sex personer i ett svenskt sällskap insjuknade i matförgiftning och fick vårdas på sjukhus. Här får Daniel, 9, och Dante, 4, dropp för att inte drabbas av uttorkning.
RESA

Dödliga parasiter och magsjuka - minst 19 personer har insjuknat i Alanya under de senaste två veckorna.

I svenske Mehdis sällskap har sex av elva drabbats.

- De har varit inlagda på sjukhus, säger han.

För tio dagar sedan drabb­ades ett tiotal svenskar av ett magvirus på ett hotell utanför Alanya. Två av kvinnorna som insjuknade ska ha fått i sig en dödlig parasit som äter på tarm­systemet och är ännu inte helt återställda.

I förrgår avled en 18-årig kvinna från Uddevalla på hotell Taksim International Obaköy. Dagen innan ska även hon ha drabbats av mag­sjuka.

Inlagda på sjukhus

Nu rapporterar turister som befinner sig på sem­esterorten att tio personer ligger inlagda på sjukhus med dropp efter att ha blivit sjuka.

Mehdi, från Stockholmsområdet, är på semester tillsammans med två andra familjer i Alanya. Av de elva personerna i sällskapet har sex insjuknat i magsjuka och drabbats av både kräkningar och diarré. De har nu vårdats på sjukhus.

- Vi har varit sjuka i tre dagar. Barnen måste be­söka läkare dagligen tills de mår hundra igen, säger han till Aftonbladet.

”Köttet låg i timmar”

Enligt läkaren på sjuk­huset ska de ha drabbats av matförgiftning. Något som sällskapet inte tycker är konstigt med tanke på hur de sett att hotellet hanterat sin mat.

- De har lagt ut ham­burgare i solen, i 40 graders värme, och låtit dem ligga i flera timmar innan någon ätit, säger Rishan, en annan man ur sällskapet.

- Jag har aldrig varit med om ett sådant smutsigt hotell.

De bor just nu på hotell Orient Palace men ska försöka byta.

- Efter påtryckningar så har vår researrangör, Sun Hotels, ordnat nytt hotell till två av tre familjer.

Vanligt med magsjuka

Enligt Apollo händer det relativt ofta att turister drabbas av magsjuka på sin semester i Turkiet.

- Det är inte speciellt ovanligt, det förekommer. Förra året var det flera stora utbrott av magsjuka på hotell i Turkiet, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

- Vi har inga uppgifter i nuläget om att det skulle vara något större utbrott på något hotell.

Under gårdagen dog också en svensk man i 60-årsåldern på stranden på turistorten.

- Han ska ha avlidit i ett förmodat hjärtstillestånd, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM