Kolla in Europas "låtsasländer"

Här är mikronationerna som valt en egen väg

1 av 3 | Foto: KALLE ASSBRING
Furstendömet Seborga i Italien har en egen blå-vit flagga.
RESA

Trött på Spanien, Italien och Grekland? Varför inte besöka mikronationen Mapsulon istället?

Flygjämförelsesajten Skyscanner har listat några av de "låtsasländer" som finns runt om i Europa.

Seborga, Italien

Strax norr om staden Bordighera på Italienska rivieran ligger mikronationen Principato di Seborga med cirka 320 invånare. Det var på 1960-talet som Giorgio Carbone, chef på de lokala blomsterodlarnas kooperativ, kom på idén att starta en mikronation.

Carbone ansåg att området skulle få sin glömda självständighet tillbaka. Han hade folkets stöd och Carbone valdes till Prins Giorgio I av Seborga. Byborna har en egen blå-vit flagga och har präglat egna mynt, "luigini", som gäller som valuta. En luigino är värd sex amerikanska dollar.
Närmsta flygplats: Nice flygplats (cirka 42 km till Seborga)

www.principatodiseborga.com

Mapsulon, Italien
Den lilla bergsbyn Maresca deklarerade sin självständighet 1996 och bytte samtidigt namn till Mapsulon. Den nya staten började med att förbjuda moderniteter, såsom TV, och fortsatte med detta till den grad att man till och med rev upp all asfalt från vägarna. Detta har resulterat i att Mapsulon idag endast är tillgänglig till fots.
Närmsta flygplats: Florens flygplats (cirka 60 km till Mapsulon)

Kugelmugel, Österrike
1984 byggde konstnären Edwin Lipburger ett bollformat hus med staket runt och förklarade området självständigt som Republiken Kugelmugel. Han utnämnde sig själv till president och vägrade under en tid att betala skatt till Österrike. Han lät även trycka egna frimärken.

Lipburgers försvar av sitt verk var nära att sluta i ett fängelsestraff men han benådades till slut eftersom Österrikes president tyckte att det hela var en rolig idé. Idag har det bollformade huset och republiken förflyttats till Praterparken i Wien och är en känd turistattraktion. 
Närmsta flygplats: Wiens flygplats

Užupis, Litauen
Užupis är ett distrikt i Vilnius som förklarade sig självständigt 1998. Kvarteret kryllar av artister, designers och konstgallerior. Uzupis har en egen president, en officiell nationalsång och en konstitution bestående av 41 lagar, varav några är ganska okonventionella. En av lagarna lyder exempelvis: ”Alla har rätt att vara sysslolösa”. 
Närmsta flygplats: Vilnius flygplats (cirka 10 kilometer till Uzupis)

Christiania, Danmark
Christiania är förmodligen världens mest kända självutnämnda stat. Köpenhamnsstadsdelen, som ligger på ett 34 hektar stort gammalt militärområde, är en ”fristad” som startades 1971 av en grupp hippies och konstnärer som avfärdade samhällets kontroll. Christiania har blivit en av huvudstadens populäraste turistattraktioner. 
Närmsta flygplats: Köpenhamns flygplats

www.christiania.org

Alcatraz, Italien
Alcatraz i italienska Umbrien är en sjävständig stad. Byborna kallar Alcatraz för ett ”utopia under uppbyggnad” och dess filosofi baseras på heder och ömsesidig respekt. Alcatraz befolkas av ett fåtal eko-vänliga drömmare och har också sin egna valuta, särskilda pass och frimärken. Alcatraz har egna, något humoristiska stadgar, bland annat: ”Universum älskar den som sover” och ”Världen är vacker, men spaghettin kan alltid bli bättre”.
Närmsta flygplats: Perugia Santegidio flygplats (cirka 23 kilometer till Alcatraz)

Sealand, Storbritannien
Sealand består av en plattform belägen i havet en bit utanför Suffolk. Sealand har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget då dess strategiska läge användes för att försvara Storbritannien mot tyskarna. Majoren Roy Bates grundade staten Sealand år 1967 och var Prins Roy fram till sin död förra året. Sealand ger ut sina egna pass och har egen valuta.

I början av år 2007 uppmärksammades att Sealand skulle säljas och att fildelningssajten The Pirate Bay var spekulant, men försäljningen blev aldrig av.
Närmsta flygplats: London Stansted flygplats (cirka 50 kilometer från Sealand)

ARTIKELN HANDLAR OM