Världens högsta byggnad får gigantisk "strumpa"

RESA

828 meter höga Burj Khalifa i Dubai ska täckas från topp till tå av ett superlätt fabrikat där den omgivande staden ska kunna reflekteras.

Om designfirman Op-En får som den vill.

Foto: OP-EN
Burj Khalifa ska förbli synlig genom det superlätta tyget

Ja, ni läste rätt.

Och vad skulle då vara syftet med att innesluta världens högsta skyskrapa i en gigantisk ”strumpa”?

Jo, för konstens skull.

Burj Khalifa ska fortfarande förbli synlig genom det superlätta höljet. Det är inte designfirmans avsikt att gömma den mer än pampiga fasaden.

Men samtidigt ska den närmaste stadsomgivningen kunna spegla sig i det filmliknande materialet som enligt planerna ska omge Burj Khalifa.

Problem med hyresgäster

En talesman för Op-En, Ahmed Salman, uppger för The Huffington Post att projektet ännu så länge befinner sig på ritbordet och att diskussioner med tänkbara sponsorer och intressenter inletts.

Under tiden har världens högsta fristående byggnad egna problem.

I byggnaden finns nästan 1 000 lägenheter från våning 12 till våning 108. Åtskilliga hyresgäster släpar efter med de serviceavgifter alla måste betala för byggnadens drift och underhåll. Och här är det ingen billig serviceavgift vi talar om. Den kan uppgå till 25 000 dollar (170 000 kronor) per lägenhet och år. Burj Khalifas ledning har hotat med att stänga av hissarna om inte hyresgästerna betalar sina räkningar.

Då blir det inte roligt för de som bor högst upp. I Burj Khalifa finns totalt 2 909 trappsteg.

ARTIKELN HANDLAR OM