Hon utvisas – för sin tatuering på armen

37-åring greps på flygplatsen i Sri Lanka

1 av 2 | Foto: AFP
Naomi Coleman visar upp sin tatuering.
RESA

Naomi Coleman, 37, hann knappt landa på Sri Lankas internationella flygplats innan hon greps av polisen.

Anledning: en stor Buddhatatuering på överarmen.

Brittiskan Naomi Coleman kom med ett flyg från Indien till Sri Lanka, men hade knappt klivit av planet på Bandaranaike International Airport, 35 kilometer från huvudstaden Colombo, innan hennes stora Buddha-tatuering upptäcktes av en myndighetsperson, rapporterar BBC.

Den 37-åriga sjuksköterskan greps genast, och kort därefter beslöt en domstol att hon ska utvisas ur landet, något som förväntas ske inom ett par dagar.

Förolämpning

Enligt en talesman för polisen greps Naomi Coleman då hennes taturing ”sårar andras religiösa känslor”.  I Sri Lanka, ett till största delen buddhistiskt land, råder stränga regler mot allt som möjligtvis kan uppfattas som en förolämpning av Buddha eller buddhismen.

Naomi Colemans tatuering, som täcker större delen av hennes överarm, föreställer Buddha sittande på ett lotusblad.

Turister varnas

Senast i mars 2013 nekades en annan brittisk turist från att resa in i Sri lanka just på grund av en Buddhatatuering. Brittiska UD varnar även i sina reseråd turister för att exempelvis posera för fotografier framför statyer av Buddha, då detta kan uppfattas förolämpande.

Storbritanniens representanter i Sri Lanka säger att man är medveten om fallet med Naomi Coleman, och att 37-åringen får all den konsulära hjälp de kan ge henne.