Dengue-utbrott i populär stadspark

Har tvingats stänga – närmare 50 smittade

1 av 5 | Foto: AP
Yoyogi-pakern i centrala Tokyo har hållt stängt sedan den 4 september.
RESA

Det är det första utbrottet på 70 år i Japan.

47 personer har de senaste två veckorna drabbats av denguefeber i mångmiljonstaden Tokyo.

En sjukdom som i värsta fall kan vara dödlig.

Smittkällan identifierades snabbt.

Yoyogi Park, ett av Tokyos populäraste park- och grönområden, hyser en del vattendrag som nu blivit fortplantningsställe för myggan Aedes aegypti som är den som sprider smittan.

Den 27 augusti diagnostiserades det första fallet, en tonårstjej. Sedan dess har ytterligare 46 personer insjuknat.

Bland de drabbade finns två inhemskt omtalade fotomodeller, Saya Aoki, 20, och Eri Aoki, 25. De befann sig i parken för att spela in en ny video när de blev myggbitna i det som är Japans första rapporterade utbrott av denguefeber sedan 1945.

Stängde parken

Japans hälsominister Norihisa Tamura försöker nu lugna befolkningen sedan uppgifter publicerats om att denguefeber riskerar att spridas ”explosionsartat”.

– Jag ber folk om att förhålla sig lugna, förklarade han i ett uttalande och tillade att tillståndet för samtliga som insjuknat är ”stabilt” men att en del fortfarande vårdas på sjukhus.

Som en säkerhetsåtgärd stängdes Yoyogi Park för allmänheten redan den 4 september. Särskilda myggfällor har placerats ut och drygt 750 liter med myggbekämpningsmedel har använts i kampen för att försöka neutralisera smittkällan.

FAKTA

Denguefeber

Mellan 50 och 528 miljoner drabbas varje år av denguefeber, enligt Oxford Journal.

Antalet fall med dödlig utgång uppgår till cirka 25 000 årligen.

Dengue var 2010 30 gånger vanligare än för femtio år sedan enligt världshälsoorganisationen WHO.

Sjukdomen identifierades först i Sydostasien men har sedan dess spritt sig till södra Kina, länder i Stilla havs-regionen och fall har även förekommit i Europa och USA. Detta beror på en rad faktorer som storstädernas utbredning, befolkningstillväxt, klimatförändringar och det ökade resandet i världen.

Symptomen för denguefeber är plötslig feber, huvudvärk, smärtor i muskler och leder, mässlingsliknande utslag samt, i värsta fall, inre blödningar som kan vara livshotande.

Det finns i dag inget vaccin mot sjukdomen.