Spökstaden ska säljas på auktion

1 av 2 | Foto: ALAMY
Byn Kayakoy övergavs redan på 1920-talet.
RESA

Till salu: en gammal övergiven by i Turkiet.

Och: en ö om 14 hektar på Maldiverna.

Hugade investerare har redan hört av sig.

Byn Kayakoy på Fethiye-halvön nära Egeiska havets vita stränder övergavs på 1920-talet i efterdyningarna av det grek-turkiska kriget. Den grekiska befolkningen i den stad som under sekler varit känd som Livissi fördrevs under flera år i slutet av kriget när turkarna successivt erövrade området.

Ända sedan dess har Kayakoy varit ett populärt utflyktsmål.

Hundratals gamla stenhus och två kyrkor som i allt påminner om hur tiden stannade för nästan hundra år sedan med de mäktiga Taurusbergen som vacker bakgrund.

Auktioneras ut i oktober

Men nu finns det alltså planer på att väcka nytt liv i byn.

Den turkiska regeringen erbjuder högstbjudande ett 49-årigt leasingavtal i utbyte mot att cirka en tredjedel av Kayakoy restaureras, inklusive ett nytt hotellbygge.

I fjol gjordes ett liknande försök men då nappade ingen investerare. Inför den auktion som ska hållas den 23 oktober uppger den turkiska tidningen Hürriyet att två bolag anmält intresse.

Hela projektet uppges kosta mellan 80 och 100 miljoner svenska kronor.

Ryss köpte för 450 miljoner

I turistparadiset Maldiverna har den sittande regeringen liknande planer för en obefolkad atoll i norra delen av öriket. Turismministeriet vill sälja av atollen Orivaru, 14 hektar stor, i utbyte mot att köparen bygger ett femstjärnigt hotell med minst 100 rum, restauranger och ett spa.

Enligt uppgifter kommer prislappen för Orivaru att hamna på cirka 100 miljoner kronor.

Även här finns intressenter och optimismen ökade när en rysk investerare nyligen köpte en annan atoll för motsvarande 450 miljoner kronor.