Kina rensar i toasnusket

Foto: Thinkstockphotos
Nu ska det bli fräschare att gå på toa i Kina.
RESA

Det ska bli trevligare att gå på toa i Kina.

Närmare bestämt på 58 500 offentliga toaletter.

I sin tur ska detta leda till ett ökat antal turister.

För många förstagångsbesökare har det blivit en chock att gå på toa i Kina.

De två fotavtrycken där man ska ställa fötterna är en sak.

Balansakten när man sedan ska pricka hålet en annan.

Inte alla har klarat av det utan lämnat personligt eftermäle till nästa besökare.

Det är just dessa ”hål-i-marken”, så kallade huktoaletter, som nu ska ersättas av ordentliga toalettstolar med rinnande spolvatten.

Enligt Kinas turismmyndighet ska 33 500 toalettstolar installeras fram till 2017. I fortsättningen ska de leva upp till vad myndigheten kallar ”trestjärnig toalettstandard”.

"Hål-i- marken" försvinner

Vid sidan av detta ska också 25 000 offentliga toaletter som är i bruk renoveras, enligt den kinesiska publikationen Xinhuanet.

De gamla ”hål-i-marken” har varit vanlig standard över hela Kina, även i storstäder som Peking och Shanghai. Besökare har också förväntats tillämpa BYOTP-metoden, som står för ”Bring Your Own Toilet Paper”, något som ställt till det för åtskilliga turister genom årens lopp.

Att turister rynkat på näsan och gjort tummen ned för kinesisk sanitet är ett av huvudskälen till Kinas nya toalettpolicy.

Det finns faktiskt en organisation som heter World Toilet Summit. WTS är en internationell sammanslutning som arbetar för att förbättra toalett- och sanitetsstandarden i länder där detta behövs.

Organisationen, som just nu håller sin elfte kongress i New Delhi, Indien, anser också att förbättringar i detta avseende leder till ökad turism.

ARTIKELN HANDLAR OM