146 tigrar tas i beslag från Tigertemplet

Turistattraktion i Thailand anklagas för illegal handel

Foto: AP
En av buddistmunkarna visar upp ett par av templets tigrar.
RESA

Alla 146 tigrar som i dag finns i det s k Tigertemplet i Thailand, ska konfiskerar och flyttas, har myndigheterna i landet nu bestämt.

Debatten om Wat Pha Luang Ta Bua, Tigertemplet, i Kanchaburiprovinsen i Thailand har pågått länge, men varit extra högljudd de senaste månaderna. Inte minst sedan många tigrar och dessutom ett antal utrotningshotade fågelarter beslagtagits vid en razzia mot templet. Detta efter anklagelser om att templet varit involverade i illegal  handel med de vilda djuren.

Flyttas till annan provins

Tusentals turister har sedan templet öppnade i början på 90-talet besökt tigrarna, blivit fotograferade med dem och klappat dem. Detta trots att djurrättsorganisationer genom åren rapporterat om att djuren drogas ner för att kunna hanteras, och att att många röster höjts mot att detta är djurplågeri.

Thailands regeringsstyrda "Department of National Parks, Wildlife and Plants preservation" har nu beslutat att samtliga 146 tigrar som idag finns på tempelområdet ska flyttas till en annan provins, och där staten ska ta ansvar för djuren, rapporterar thailändsk media. Någon anledning till att djuren konfiskeras gavs dock inte.

Sällsynta björnar konfiskerades

Wat Pha Luang Ta Bua drivs av buddistiska munkar, och öppnades 1994  som en fristad för vilda djur. Här finns inte bara tigrar, vilkas antal vuxit genom åren, utan även fåglar, vattenbufflar, hästar med flera.

Fram till nyligen fanns här också ett halvt dussin sällsynta svarta björnar, som dock togs i beslag sedan munkarna inte kunnat visa några dokument som bevisade att de var lagligt införskaffade.