Det ska du inte ha på dig när du flyger

Så tar du dig igenom säkerhetskontrollen smidigt

Foto: AP/Thinkstock
Kärleksarmband och höftproteser kan ge utslag i säkerhetskontrollerna.
RESA

Brukar du bli kroppsvisiterad när du ska flyga?

Strunta i att sätta upp håret och checka in de praktiska militärbyxorna.

Här är några av de saker som ger utslag i flygplatsernas säkerhetskontroller – och som skapar köer.

Hårspännen, bälten och smycken är sådant som kan få metalldetektorerna på flygplatsen att börja tjuta. Men det finns också en hel del annat som kan orsaka en kroppsvisitation. Här är några av sakerna som du kanske ska skippa, eller checka in, nästa gång du ska flyga. Om inte annat för att minska köbildning vid säkerhetskontrollerna.

Kärleksarmbanden

Att smycken ger utslag i en metalldetektor är kanske inte någon skräll. Men enligt Daily Mail har ett visst armband lett till långa köar vid säkerhetskontrollerna. Det handlar om Cartiers populära "Love bracelet". Anledningen till att smycket har blivit en mardröm för säkerhetspersonalen är krånglet att få av det. Det kallas nämligen för ett kärleksarmband för att man får med en liten skruvmejsel som behövs för att kunna sätta på och ta av det – och den som ger bort armbandet behåller mejseln. Resultatet? Långa köer vid säkerhetskontrollerna och behov av verktyg.

Underkläder

En annan sak som ger utslag i vissa metalldetektorer är bygel-bh:ar. Satsa på en sport-bh eller en bh utan metallbygel om du vill försäkra dig om att inte behöva genomgå en intim kroppsvisitation när du reser.

Implantat i kroppen

Det är inte ovanligt att de som har höftprotes, pacemaker eller andra implantat i kroppen får detektorerna att reagera. Känner du inte igen dig trots implantat? Det kan bero på vilka flygplatser och vilka metalldetektorer du går igenom. Kalibreringen varierar nämligen.

Vida kjolar

Här kommer förmodligen inte metalldetektorn att säga ifrån – men däremot säkerhetspersonalen. De vida kjolarna är enligt Daily Mail ett av de plagg som är absolut sämst att bära om man vill gå igenom säkerhetskontrollerna snabbt och smidigt. De leder nämligen till en visitering för att säkerhetspersonalen ska kunna kontrollera att ingenting är dolt där under.

Militärbyxor

Med sina många fickor och knappar är det troligt att metalldetektorn reagerar. Kanske är det på grund av knapparna – kanske är det en dold ficka som du någon gång har lagt en tändare eller lite mynt i. I vilket fall som helst gör du nog bäst i att välja ett par andra byxor för flygresan.

Hårspännen

Tidigt flyg, ordentligt morgonfrisyr och bråttom iväg. Du drar upp håret i några enkla hårnålar och beger dig. Men det är kanske inte så klokt ändå – metalldetektorerna kommer med stor sannolikhet att ge utslag. Låt håret falla fritt för en smidig övergång vid säkerhetskontrollerna.

ARTIKELN HANDLAR OM