Här kan du resa – på flygplanstaket

Så kan framtidens flygplan komma att se ut

1 av 4 | Foto: Windspeed Technology
Stolarna i den tilltänkta kupolen ska gå att rotera 360 grader för en extrem panoramavy.
RESA

Snart slipper ni tjafsa om fönsterplatsen på flygresan.

Nu har Windspeed sökt patent på sittplatser i en genomskinlig kupol på flygplanstaken.

Det blir inte mycket mer panorama än så här.

Vad sägs om att få bättre utsikt än piloterna ombord på planet? I framtiden kan det bli verklighet. Det amerikanska företaget Windspeed Technology vill installera en "glasbubbla" med två sittplatser – ovanpå flygplantaket.

Roterande säten

Designen är tänkt för såväl privatflygplan som för kommersiella passagerarflygplan. Kupolens två säten går dessutom att rotera 360 grader för att förstärka den redan makalösa panoramavyn ytterligare.

– Dagens utbud av underhållning ombord på planet har inte förändrats mycket de senaste decennierna. Vi ville ta fram en produkt som erbjuder en större upplevelse för att minska tristessen på långflygningar, förklarar Windspeed på sin hemsida.

Material från stridflyg

Kupolen ska vara droppformad för att reducera luftmotståndet och materialet detsamma som för stridsflygplan för att kunna stå emot fåglar och andra påfrestningar.

Kupolen kommer även att ha UV-skydd och film som motverkar kondens.

Väntar på godkännande

När, och om, kupolplatserna blir verklighet är fortfarande oklart. Patentansökan har lämnats in och inväntar eventuellt godkännande. Så än så länge får vi nöja oss med att blunda och föreställa oss hur det skulle kännas att sitta ovanpå ett flygplan med stolar som kan rotera med vyn av en oändlig himmel vart vi än vänder blicken.