Här är länderna med bäst väder i världen

Från soligaste platserna till bästa snön

1 av 4
Världens soligaste stad: Yuma, Arizona. Foto: Thinkstock
RESA

Vill du solsäkra semestern?

Då ska du åka till Arizona i USA.

Men vill du hellre åt den bästa snön, platsen med minst regn eller bäst luftfuktighet har vi listan för dig.

Alla har vi olika tankar om vad som är bäst när det kommer till väder. Men här är listan från PureWow som ger dig tipsen på platserna med bäst väderförhållanden i världen – vilka preferenser du än har.

Bästa temperaturerna: Equador

Landet av evig vår och en sydamerikansk pärla med väldigt jämna temperaturer året om. Här ligger temperaturerna på omkring 10 grader på natten och som mest 21-22 grader på dagen. Vår året 365 dagar om året, med andra ord.

Soligast: Arizona, USA

Arizona är ju förvisso inte något land, men enligt Guinness rekordbok är Yuma i Arizona den soligaste staden i världen, med sina 11 soltimmar om dagen. Det blir alltså mer än 4000 soltimmar om året!

Minst regn: Namibia

Här regnar det minst i världen. Swakopmund får mindre än 2,5 cm nederbörd om året och medeltemperaturen ligger på omkring 25 grader.

Bäst luftfuktighet: Cypern

Klimatforskare anser att 50 procent relativ luftfuktighet utgör optimala väderförhållanden, och Cypern är det land som är närmast idealet. Så även om temperaturerna kan bli rätt höga här är luften ändå inte torr och du kan fortfarande känna av svala brisar från det omgivande havet.

Bäst snö: Japan

Om du tycker om att åka skidor är Japan landet för dig. Det är nämligen en av de snörikaste platserna på planeten och snön blir härligt pudrig tack vare den omgivande miljön med hav, höga berg och kalla vindpustar från nordöstra Asien.

Mest tropiska: Brasilien

Om du tycker om regnskogarnas varma temperaturer med hög luftfuktighet är Brasilien ett måste. Här finns nämligen flest kvadratkilometer regnskog i världen.

Minst blåsigt: Demokratiska republiken Kongo

I Afrikas mitt ligger Demokratiska republiken Kongo som har lägst vindhastighet i världen. Det gör landet till det lugnaste platserna i världen – men det gäller dessvärre bara vädret.

Stjärnklarast: Kanarieöarna

Vid västra Afrikas kust kan du njuta av de stjärnklaraste nätterna i världen. Roque de los Muchachose Observatory i Caldera de Taburiente National Park på La Palma är med sina många teleskop en central plats för dem som gärna ägnar sig åt stjärnskådning.

Renast luft: Island

Låg population och strikta regleringar kring luftföroreningar ger islänningarna världens renaste luft. I en undersökning gjord av forskare vid Yale- och Columbiauniversiteten har 163 länder rankats efter 25 olika miljökriterier som vatten- och luftkvalitet, utsläpp och växthusgaser och hur miljön påverkar invånarnas hälsa. Den högsta poäng som de amerikanska forskarna kunde dela ut var 100 – Island fick 93,5. På 11 av de 25 punkterna fick Island full pott.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM