Udda festivalen – du måste besöka

Runt 100 miljoner människor väntas komma

1 av 7 | Foto: AP
RESA

Vill du upptäcka något unikt och storartat på semestern?

Då ska du ta dig till Haridwar i Indien där den heliga badfesten Kumbh Mela hålls.

Men du bör vara beredd på rekordstora folksamlingar.

De hinduistiska festivalerna som kallas Kumbh Mela lockar miljontals människor varje gång Jupiter, solen och månen står i rätt position till varandra. Det inträffar vid fyra tillfällen under en tolvårsperiod, och just i år är det dags igen för hinduernas viktigaste vallfärd.

Den tre månader långa festivalen hålls i de indiska städerna Allahabad, Haridwar, Ujjain och Nasik under tolvårsperioden – och i år är det Haridwars tur att hålla i trådarna för Ardh Kumbh Mela.

Under de religiösa festligheterna badar pilgrimer och nakna asketer insmorda i aska i den heliga floden Ganges. Enligt traditionen ska nämligen de hinduer som badar i det heliga vattnet kunna tvätta bort sina egna och sina förfäders synder.

Myten bakom badfesten

Kumbh Mela har sitt ursprung i den hinduistiska mytologin. Den firas till minne av gudarnas seger över demonerna i striden om "odödlighetens nektar". Enligt myten ska en av gudarna ha flytt med ett krus innehållande nektarn och råkade under flyken spilla ut fyra skvättar – en i varje stad som festivalen nu hålls i.

Tros ha slagit världsrekord

2013 hölls en så kallad Maha Kumbh Mela, Stora krusets fest, vilken hålls ungefär var 144 år. Under festivalen ska ca 120 miljoner människor ha samlats i Allahabad, och mer än 30 miljoner hinduer badade i Ganges på en och samma dag – vilket anses vara den största fredliga samlingen av människor någonsin. Åtminstone en miljon av besökarna beräknas ha varit turister.

FAKTA

Heliga baddatum under Kumbh Mela 2016

14 januari

12 februari

22 februari

7 mars

7 april

8 april

14 april

15 april

22 april

ARTIKELN HANDLAR OM