Här är vintern som vackrast i Europa

5 sagolika vinterplatser – har du varit här?

1 av 5 | Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Lofoten, Norge
RESA

Kan du inte få nog av de vackra, böljande vinterlandskapen?

Då borde du ta dig till någon av de här platserna.

Tror du mig inte? Kolla bildspelet.

Cesky Krumlov, Tjeckien

I södra Tjeckien ligger staden Český Krumlov med sina omrking 14 000 invånare. Här finns många byggnader från renässans, gotik och barock och stadens historiska delar är upptagna bland Unescos världsarv. Här är vintern sagolik med snön som vilar på slottet och röken från skorstenarna som flyr över floden.

Ljubljana, Slovenien

En av EU:s minsta huvudstäder, Ljubljana, ligger på 298 meters höjd på en sumpig slätt vid foten av Alperna – och under de svalare månaderna är staden ofta höljd i en trolsk dimma.

Söder om staden finns vacker natur med stora skogar, grottor och karstområden och en dryg timmas bilfärd bort ligger Adriatiska havet.

Gullfoss, Island

Vattenfallet Gullfoss ligger på södra Island i floden Hvítá. Det maffiga fallet, vars namn betyder guldfallet, faller i två omgångar ned i en 20 meter bred klyfta som är över två kilometer lång. Det första fallet är på 11 meter och det andra är på 21 meter.

Hallstatt, Österrike

Den lilla staden Hallstatt ligger vid foten av det mäktiga berget Dachstein, alldeles vid alpsjön Hallstätter See och har inte mer än tusen invånare. Ändå har platsen gjort ett sådant intryck att en kopia har byggts i provinsen Guangdong i södra Kina, och den även ingår bland Unescos världsarv.

Lofoten, Norge

Ögruppen Lofoten vid Norges nordvästra kust gör inte någon besviken som söker naturupplevelser utan dess like. LÅngt ovanför polcirkeln sträcker öarna ut sig i det stormiga Norska havet. Djupa fjordar, majestätiska berg och förtrollande norrsken över vinterlandskap gör Lofoten till en av de vackraste platserna i ett vintrigt Europa.