Hit går de bästa matresorna 2016

10 städer för världens matälskare

Foto: Foto: Thinkstock.
RESA

Ett gäng klassiker – och några rejäla överraskningar.

Här är listan över årets bästa matstäder runtom i världen, enligt CNN.

Matglada resenärer har ett fantastiskt 2016 att se fram emot, i alla fall om man får tro CNN:s experter – som listar tio städer du måste besöka om du älskar mat.
Här är listan, utan inbördes ordning:
Coya, Dubai (Förenade arabemiraten)
Peruansk restaurang som redan har en filial i London. Ceviche, färsk fisk och skaldjur som marinerats med citron är restaurangens specialitet.
Made Nice, New York (USA)
Daniel Humm och Will Guardia, som redan driver Eleven Madison Park med tre stjärnor i Guide Michelin öppnar först i sommar. Utlovar säsongsbetonade rätter runt 15 dollar, cirka 130 kronor.
Maison 1888 (Danang, Vietnam)
Anses vara en av de ledande restaurangerna i landet med fokus på det franska köket med lokala smakkombinationer. I fjol bytte restaurangen kökchef från legendariske fransmannen Michel Roux till Pierre Gagnaire.
Cozinha Artago, Rio de Janeiro
Här har chefskocken Pedro de Artagao, som äger flera restauranger i staden, satsat på 12-timmarskokad rostbiff, gnocchi av växten kassava och gorgonzolapasta.
 

Urban Grill, Accra (Ghana)
Ett steak house som importerar Nebraska-biff och grillar över öppen eld, men ståtar även med fusioner av ceviche, fläsk och lokala varianter på efterrätt.
Le Bon Saint Pourcain, Paris (Frankrike)
En klassisk bistro med lokala läckerheter. Öppnade i fjol och har redan rönt internationell uppmärksamhet för sin enkla, men snygga mat.

Hide Yamamoto (Macau)
Staden är kanske mest känd för sina kasinon, men visst finns det en gryende matscen här. Varje dag flysg färsk fisk in från Tokyo till restaurangen, som även serverar waguy-biff och ramen på gammalt vis.
El Informal, Barcelona (Spanien)
Medelhavssmaker gifter sig här med det katalonska köket under ledning av Guide Michelin-dekorerade Marc Gascon. Tänk gnocchi med svart tryffel eller lokalt uppfött lamm smaksatt med örtoljor.
Frenchie, London (Storbritannien)
Namnet kommer från Jamie Olivers smeknamn på ägaren Gregory Marchand när denna jobbade för tv-kockaen. Snart öppnar bistron med en klassisk meny, med rökt fisk och charkuterier som specialiteter.

Oseria Oggi, Adelaide (Australien)
Här regerar pastan och lokalt producerat vin på menyn. Men om du passerar detta långväga resmål ska du även våga att pröva komage, kalvtunga och benmärg.

Aftonbladet Resa

ARTIKELN HANDLAR OM