Brrr, här är kallaste platsen – i världen

Fem ställen där du inte får glömma mössan...

1 av 3 | Foto: Foto: Thinkstock
Forskningsstationen Vostok på Antarktis har jordens köldrekord.
RESA

Gillar du kylan före värmen?

Då ska du kolla in listan nedan.

Här är några av världens kallaste platser – med upp till 89 minusgrader.

Antarktis

Okej, det går rätt få resor hit men vi kan avslöja att det är svinkallt här. På forskningsstationen Vostok, som ligger en kilometer från den geografiska sydpolen, mätte temperaturen osannolika minus 89,2 grader celsius den 21 juli 1983. Hittills har ingen annan mätning slagit den temperaturen.

North Ice, Grönland

Även här har en forskningsstation som uppmätt superkalla minus 66 grader. Platsen där stationen ligger anses vara den kallaste platsen på västra halvklotet och är samtidigt fjärde mest kalla platsen i hela världen.

Snag, Kanada

I närheten av gränsen mot Alaska, ligger byn Snag på den kanadensiska sidan. Åker du hit i januari får du räkna med temperaturer nedåt minus 60 garder, rekordet är minus 63. Kuriosa: Platsen är kallast i hela Nordamerika eftersom de omgivande bergen gör att den kalla luften ”fastnar” på platsen – med varm Stilla Havs-luft blockeras av samma berg.

Ojmjakon, Ryssland

Är troligen den kallaste bebodda platsen på jorden. Här bor lite drygt 500 personer, vintertid är temperaturen på minus 50 i snitt. Köldrekordet är från 1924 och ligger på minus 71,2 grader. Invånarna kan i alla fall glädja sig över att det sommartid kan bli uppåt 25 plusgrader i medeltemperatur.

Naimakka, Sverige

Bara för några veckor sedan slogs ett nytt officiellt köldrekord på orten: minus 42,9 grader – vilket gör Naimakka till landets kallaste by. Här, några mil från den finska gränsen bor bara en person, Åke Siikavuopio. Byn består av ett enda hus och en lada.

Aftonbladet Resa

ARTIKELN HANDLAR OM

Antarktis

Grönland

Kanada

Ryssland