Här är sanningarna om flygplansmaten

"Du förlorar ca 30 procent av din smakförmåga"

Foto: British Airways
Längtar du efter sushi eller sashimi som flygplansmat? Tråkiga nyheter: Rå mat får inte serveras ombord på planet.
RESA

Japanerna är besatta av rismärket, maten smakar faktiskt mindre ombord – och glöm struts på menyn.

Nu avslöjar Mark Tazziolo, kökschef på British Airways, hemligheterna om flygplansmaten.

Maten på flyget är hett diskussionsämne bland resenärerna, där fakta och myter frodas. Exempelvis stämmer det att maten smakar annorlunda högt ovan molnen.

– Uppe i luften förlorar du i genomsnitt 30 procent av din smakförmåga, så vi lägger stort fokus på varje enskild ingrediens. Till exempel valde vi i år en särskild torrsaltad lax som är väldigt smakrik. Mitt team har även av samma skäl jobbat mycket med såser, för att uppnå en fylligare smak när de avnjuts ombord, säger Mark Tazziolo i ett pressmeddelande.

Japaner kräsna kring riset

Flygbolaget har 18 olika regionala menyer, vilket medför särskilda krav beroende på varifrån resenärerna kommer, enligt Tazziolo:

– För exempelvis Japan spenderar vi mycket pengar på riset och anger till och med varumärket på menyn så att våra kunder vet att vi har köpt rätt ris.

Populärast ombord

Vilken maträtt är då allra populärast på brickan? Det kanske inte alltför oväntade svaret stavas: en köttbit.

– Det är också den rätt som förbeställs oftast. Vi har lagt ner mycket tid på att utveckla uppvärmningsprocessen där köttet tillagas och snabbkyls innan det värms ombord.

Ingen sushi på planet

Men det finns faktiskt mat som inte alls lämpar sig på flyget, även om Tazziolo menar att ”det finns inte många saker som vi inte kan servera” ombord.

– Men ostron – och allt som är rått – går inte att servera, så du kommer aldrig att bli serverad riktig sushi som sashimi. För många år sedan försökte vi med struts, men det fungerade inte. Ombord blev köttet segt som en gammal sula!

Aftonbladet Resa

ARTIKELN HANDLAR OM